x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 4 exerciţii de respiraţie pentru un somn mai bun şi pentru combaterea stresului

4 exerciţii de respiraţie pentru un somn mai bun şi pentru combaterea stresului

de Maria Coman    |    30 Iul 2021   •   18:35
4 exerciţii de respiraţie pentru un somn mai bun şi pentru combaterea stresului

Exerciţiile de respiraţie, deşi par ceva destul de banal, ne pot ajuta să reglăm unele dintre cele mai importante procese prin care trece organismul. De la insomnii la anxietate, atacuri de panică, multe dintre aceste probleme pot fi ameliorate cu ajutorul unor tehnici simple.  Respiraţia este, în teorie, cel mai simplu lucru pe care îl facem, dar sunt momente în care uităm să respirăm normal şi începem să o facem în mod sacadat, ceea ce face ca sângele să fie invadat de hormoni de stres.  O rutină a exerciţiilor de relaxare şi de respiraţie ne poate ajuta să trecem mai uşor peste această perioadă de pandemie şi nu numai, în general peste perioadele mai stresante. Iată care sunt cele mai cunoscute şi folosite exerciţii de acest tip.

            Poate cel mai cunoscut exerciţiu de acest tip este exerciţiul 4-7-8. Tehnica este cunoscută şi cu denumirea de respiraţie liniştitoare şi constă în 4 secunde de inspiraţie, 7 secunde de menţinere a respiraţiei şi 8 secunde de expirare. Unii practicanţi susţin că acest exerciţiu îi ajută să adoarmă în doar 60 de secunde. Nu trebuie neapărat să avem o problemă cu somnul ca să folosim acest exerciţiu, ci putem să ne gândim la el ca la o metodă de relaxare care ne ajută să avem un somn mai odihnitor. Tehnica de Respiraţie 4-7-8 a fost dezvoltată de dr. Andrew Weil, din S.U.A., care descrie acest procedeu eficient drept extrem de simplu, care nu consumă timp aproape deloc, nu necesită niciun echipament şi poate fi practicat oriunde şi oricând. Dr. Weil susţine că această tehnică de respiraţie poate ajuta oamenii să adoarmă în 60 de secunde, acţionând ca un „tranchilizant natural” la nivelul sistemului nervos, reducând nivelul stresului şi tensiunea din organism. Exerciţiul trebuie repetat de 4 ori şi ar trebui să devină o rutină, pentru a fi cât mai eficient. Foarte mulţi dintre oamenii care suferă de insomnie sau au o viaţă aglomerată au apelat la medicamente puternice pentru inducerea somnului. Acest lucru nu numai că poate avea efecte adverse, dar le poate pune în primejdie chiar viaţa. De aceea, tot mai multe persoane s-au reorientat către aceste metode naturale de relaxare a sistemului nervos, iar Tehnica de Respiraţie 4-7-8 a devenit extrem de populară în întreaga lume.

            Respiraţia alternativă pe fiecare nară în parte e un exerciţiu pe care instructorii de yoga îl recomandă pentru dimineaţă, pentru claritate şi pentru o zi mai productivă. Poziţia este una simplă, trebuie să stăm confortabil, cu mâna stângă pe genunchiul stâng şi mâna dreaptă pe genunchiul drept. Alternativ, ducem câte o mână la nara corespondentă şi inspirăm şi expirăm adânc, relaxat, fără grabă.

            Respiraţia abdominală este considerată extrem de eficientă pentru eliminarea sau reducerea stresului. Trebuie să ne întindem pe pat, cu o mână pe piept şi cealaltă pe abdomenul inferior. Inspirăm adânc pe nas, astfel încât diafragma, principalul muşchi respirator, să creeze o expansiune a plămânilor, fără ca pieptul să se ridice. Scopul este să facem 6-10 respiraţii adânci şi lente pe minut, timp de 10 minute în fiecare zi. Efectele acestui exerciţiu se observă în relaxarea profundă, imediată, reducerea ratei cardiace şi a presiunii arteriale, spun specialiştii. Pentru o creştere sesizabilă a rezistenţei la stres e nevoie ca exerciţiul să fie practicat zilnic timp de 6-8 săptămâni.

Respiraţia cu proiecţie este şi ea considerată foarte eficientă. Scopul este de a ne imagina, cu ochii  întredeschişi sau chiar închişi, elemente pozitive din viața noastră, în timp ce efectuăm exerciții de respirație.  Ne putem imagina mental un obiect plăcut, o amintire plăcută, dar și o senzație plăcută, cum ar mângâierea unei persoane dragi sau plimbarea pe o plajă însorită. Pentru practicarea exerciţiului, trebuie să stăm drept, în picioare, cu braţele pe lângă corp și ochii închişi, să inspirăm adânc timp de câteva secunde în timp ce vizualizăm lucruri sau evenimente plăcute. Apoi, expirăm pe gură, închipuindu-ne cum trimitem sentimentul rezultat în tot corpul, de cel puţin 3 ori la rând. Exerciţiul poate fi practicat şi dimineaţa şi seara, dacă este necesar.

            Respiraţia pentru energizare este şi ea adaptată din tehnicile de respiraţie ale yoghinilor. Ea creşte energia vitală şi vigilenţa, ne încălzeşte sau ne trezeşte. Inspirăm şi expirăm foarte rapid pe nas, cu zgomot: ar trebui să încercăm să avem 3 seturi de inspirat-expirat, iar după fiecare ciclu de acest fel, respirăm normal. Ţinem gura închisă, dar relaxată, iar inspiraţia şi expiraţia trebuie să fie egale ca durată. La prima încercare, nu trebuie să executăm exerciţiul pentru mai mult de 15 secunde. De fiecare dată când încercăm, putem creşte timpul cu câte 5 secunde până ajungem la un minut. Executată corect, această tehnică ne poate da aceeaşi energie pe care o avem după un antrenament de sport. Ar trebui să simţim efortul în ceafă, în zona diafragmei, în piept şi în abdomen.

 

 

×