x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

de Giulia Anghel    |    14 Apr 2021   •   14:02
Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a analizat circa 50.000 de adulți infectați, scrie CNN.

Concluzile analizei arată că persoanele care au urmat ghidurile Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA (HHS), de cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică, au redus simptomele grave ale bolii, cu incidențe semnificativ mai scăzute de spitalizare, internare  la ATI și decese din cauza infecției cu COVID-19.

Liniile directoare, care sunt în concordanță cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se bazează pe cercetări care susțin capacitatea activității fizice de a crește funcția imună, reducerea inflamației sistemice, creșterea capacității pulmonare și cardiovasculare și îmbunătățește sănătatea mintală.

Formele severe de COVID-19 reprezintă unul dintre multele efecte negative ale sedentarismului. Până în prezent, factorii de risc pentru simptomele grave, identificați de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), includ vârsta înaintată, sexul masculin și prezența unor comorbidități, precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare. Aceste boli sunt dificil, dacă nu imposibil, de atenuat.

Însă ne putem educa să practicăm activități fizice regulate. Pentru a ajunge la 150 de minute de sport pe parcursul unei săptămâni, trebuie să practicăm circa 22 de minute zilnic. Pentru asta nu trebuie să mergem la sală, să cumpărăm o bandă de alergat, ori să ne înscriem într-un program special.

Iată cinci strategii practice și durabile care ne ajută să ne menținem într-o formă fizică bună.  

1. Plimbări regulate

Mersul pe jos trebuie să se desfășoare în ritm alert pentru a stimula imunitatea organismului și arderea grăsimilor.  Dacă ai un câine, poți extinde traseul zilnic. Sau alege o activitate care îți face plăcere, pe care o poți combina cu plimbarea, cum ar fi vorbitul la telefon cu un prieten sau un membru al familiei, ori ascultă muzică și cărți audio. 

2. Reprize scurte

Poți împărți activitățile în orice perioade de timp. Nu trebuie să fie aceleași în fiecare zi, important este să atingi cele 150 de minute de mișcare pe săptămână. Poți, de exemplu, să împarți cele 22 de minute în mai multe reprize și vei fi surprins cât de repede trece timpul. 

3. Antrenează-te inteligent

O modalitate eficientă, sănătoasă pentru inimă, de a ajunge la acele minute este de a combina exercițiile. Pot fi incluse flotările, genuflexiunile, cricuri de sărituri, etc. Adaugă și câteva minute de încălzire și de răcire și vei ajunge cu ușurință la cele 22 de minute.

4. Joacă-te

Când erai copil, practicai un sport ? Care au fost activitățile tale preferate în aer liber ? Revenind la activitățile din tinerețe, le poți adăuga în viața ta într-un mod distractiv și energizant. Totodată, antrenamentele cu prietenii sau familia întăresc nu doar corpurile, ci și legăturile. Dacă ai jucat baschet la școală, te poți întoarce prin participarea la partide între adulți, găsind un grup care le organizează regulat. Poate că ai practicat arte marțiale în copilărie, dar nu ai ajuns niciodată la centura  neagră, ce te împiedică acum să revii ? În plus, există mereu o activitate recreativă pe care tu și un prieten o puteți face împreună, cum ar fi tenisul, golful sau ciclismul.

5. Urmărește-ți activitatea

Există nenumărate opțiuni tehnologice pentru urmărirea activității fizice. Dar, indiferent dacă apelezi la tehnologie sau stilou și hârtie, trebuie să ții o evidență precisă. Asumarea responsabiltății te ajută să-ți urmărești obiectivele. Un studiu recent, publicat în British Journal of Sports Medicine, a constatat că oamenii merg aproape un kilometru în plus pe zi atunci când folosesc o aplicație pe telefon sau ceas. 

 


 

 


 

 

×
Subiecte în articol: COVID sport