x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raport ONU: COVID-19 ar putea deveni un virus sezonier

Raport ONU: COVID-19 ar putea deveni un virus sezonier

18 Mar 2021   •   12:47
Raport ONU: COVID-19 ar putea deveni un virus sezonier

La peste un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, datele arată că transmiterea virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni sezonieră, în funcție de vreme și de calitatea aerului, arată un raport preliminar al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenție specializată a ONU.

O echipă alcătuită din 16 specialști a întocmit un prim document care arată că bolile virale respiratorii sunt influențate de sezonul rece pentru gripă și coronavirusuri care provoacă răceli în climatele temperate.
"Transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră în timp, ceea ce sugerează că este posibil să se ia în calcul factori meteorologici şi de calitate a aerului pentru a monitoriza şi prevedea evoluția acesteia în viitor".

Totuși, în raport se mai arată că evoluția de anul trecut a răspândirii noului coronavirus "pare să fi fost influenţată în principal de intervenţiile guvernamentale, mai degrabă decât de factorii meteorologici. În acest moment, datele disponibile nu susţin utilizarea factorilor meteorologici şi a calităţii aerului pentru a permite guvernelor să relaxeze măsurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile", a spus Ben Zaitchik, coordonator al echipei şi membru al Departamentului pentru ştiinţele Pământului şi Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore.

"În primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare în anotimpurile calde şi în regiunile calde. Nu există dovezi că acest lucru nu s-ar putea întâmpla din nou", a adăugat Zaitchik.

Studiile de laborator au găsit însă dovezi conform cărora virusul supravieţuieşte mai mult în mediul rece, cu umiditate redusă şi unde există radiaţii ultraviolete slabe.
Totuși, nu există încă nicio dovadă concludentă a influenţei factorilor legaţi de calitatea aerului. Chiar dacă datele preliminare arată că o calitate slabă a aerului creşte rata de deces, nu s-a dovedit că poluarea are un impact direct asupra transmiterii noului coronavirus.

×
Subiecte în articol: COVID onu