x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O inimioara mare

O inimioara mare

21 Ian 2005   •   00:00

Banii stransi pentru un baietel bolnav de inima au fost sansa altui copil care sufera de distrofie musculara
Sunt doi copii ingenunchiati de suferinta. Cristi Jumuga are aproape 4 ani si sufera de o grava malformatie a inimii, iar Paul Ungureanu, la numai 8 ani, este bolnav de distrofie musculara Duchenne. Nu s-au vazut niciodata, dar unul dintre ei a fost sansa celuilalt...
ADRIANA OPREA-POPESCU

CRISTI. Primul Craciun adevarat pentru baietelul abandonat in spital
Ii despart 4 ani si 260 de km, cati sunt intre Bucuresti si Constanta... Dar ii uneste durerea si-o mare familie care i-a "adoptat" pe amandoi cu aceeasi dragoste: comunitatea virtuala a parintilor romani de pretutindeni, desprecopii.com.

CRISTI. A venit pe lume la 14 martie 2001. Nu a fost un copil dorit. Nascut prematur si cu o malformatie grava la inima, Cristi Jumuga a fost abandonat dupa trei saptamani de la nastere in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului din Constanta. Medicii nu i-au dat atunci nici o sansa de supravietuire.

Adelina Toncean a aflat povestea lui din presa locala. Mai intai l-a vizitat la spital, iar apoi nu s-a mai putut dezlipi de el. A inceput sa spere ca undeva, pe lumea asta, Dumnezeu a lasat si pentru Cristi un drum spre viata. Povestea baietelului care i se cuibarise in suflet s-a raspandit in toata lumea prin intermediul site-ului desprecopii.com. Imediat, comunitatea virtuala l-a adoptat pe Cristi. S-au trimis mii de e-mail-uri autoritatilor, clinicilor din intreaga lume, organizatiilor umanitare. A fost gasita o clinica in Germania, unde se putea opera rara malformatie de care sufera Cristi. Anuntul umanitar a fost preluat si de mass-media romanesti si, astfel, in conturile deschise pentru salvarea baietelului s-au strans 14.500 de euro.

Cand toti asteptau vesti despre reusita operatiei din Germania, a venit din nou verdictul nemilos al doctorilor. In urma unor investigatii mai complexe s-a descoperit si o afectiune pulmonara. Cristi ar fi avut nevoie de un transplant de corp-pulmon (inima si plamani), procedura cu sanse minime de reusita. Adelina, cea care a devenit mama lui Cristi, a considerat ca nu-si poate expune copilul unui risc major. Nu a renuntat la lupta, asteapta doar ca baietelul sa mai creasca si sa poata face noi investigatii.

PAUL. A primit cadou un costum special si o conversatie la telefon cu Cristi

PAUL. Paul Ungureanu Mironov este un baietel din Bucuresti, care pe 25 februarie va implini 8 ani. Sufera de distrofie musculara progresiva si nu poate fi salvat decat printr-o operatie care costa 33.000 de euro. Primul articol despre drama pe care o traieste acest copil a aparut in Jurnalul National din 18 iunie 2004. Apoi, Paul a fost adoptat de aceeasi comunitate virtuala a parintilor romani de pretutindeni, desprecopii.com. Zeci de mebri ai forumului s-au implicat in campania pentru salvarea unui baietel pe care nu-l vazusera niciodata. Dupa lupta pentru Cristi, era a doua actiune de amploare a comunitatii. Din nou s-au trimis mesaje, de data aceasta s-a organizat si un bazar virtual in care fiecare parinte isi licita cartile, jucariile vechi ale copiilor, lucrurile dragi care, prin vanzare, ar fi putut salva viata baietelului. In ajutorul lui Paul au venit si cei de la Radio 21, care au demarat o campanie umanitara fara precedent in Romania. Au fost cooptate vedete din mass-media, din show-biz si din lumea sportului. Banii au inceput sa se stranga putin cate putin, dar nu indeajuns de repede. Paul trebuia sa ajunga la Kiev, pentru operatie, in cateva zile... S-atunci a venit, nesperata, mana de ajutor salvatoare...

DARUL. Desi avea nevoie de banii stransi pentru a-i face lui Cristi operatia amanata, Adelina a fost de acord ca intreaga suma sa-i fie donata lui Paul. "Cazul lui era mai urgent. Daca nu i-as fi dat lui banii adunati pentru baietelul meu, daca refuzam sa fac asta, i-as fi luat si unica sansa pe care o avea...", crede astazi Adelina.

Pe 5 decembrie, Paul Mironov si mama lui au fost chemati la o intalnire a comunitatii "desprecopii". Nu banuiau ce mare surpriza li se va face. Cand a primit vestea, Any, mama baiatului, a izbucnit in plans.

FARA FINAL
Paul a fost la Kiev si, desi mai are multe tratamente de facut, starea sanatatii lui este vizibil mai buna. Cristi a fost infiat de Adelina, iar astazi, la aproape un an de la ultima aniversare petrecuta in spital, este un baietel poznas si tare vorbaret. Pe site-ul desprecopii.com sunt deschise mai multe campanii umanitare pentru salvarea unor copii care au nevoie de ajutor ca sa traiasca.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete paul cristi