Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Autor: GIULIA ANGHEL
10 Noi 2020

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea sporesc șansele de a dezvolta această maladie, scrie medicalxpress.com.

Descoperirea ar putea explica incidența ridicată a cancerului printre persoanele care consumă cantități mari de lactate și carne roșie, așa cum colesterolul mare provoacă boli de inimă.

Studiul a fost condus de dr. Vered Padler-Karavani, de la Departamentul de Cercetare Celulară și Imunologie de la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului al Universității Tel Aviv. 

Neu5Gc este o moleculă de zahăr găsită în țesuturile mamiferelor, dar nu la păsări sau pești.

Oamenii dezvoltă anticorpi împotriva Neu5Gc în copilărie, când sunt expuși pentru prima dată la produse lactate și carne. Deși se știe că acești anticorpi măresc riscul de cancer, în special al celui colorectal, nu a fost găsită nicio legătură directă între anticorpi și consumul de carne și lactate.

Cercetătorii au folosit probe din NutriNet-Santé, un amplu sondaj nutrițional național realizat în Franța.

Salam Bashir, un doctorat student în laboratorul dr. Padler-Karavani, împreună cu alți membri ai echipei, au măsurat cantitatea de zahăr Neu5Gc într-o varietate de alimente din lactate și carne, obișnuite în dieta franceză, și au calculat aportul zilnic de Neu5Gc a 19.621 de adulți, cu vârste de peste 18 ani. Au fost testate nivelurile anticorpilor anti-Neu5Gc din sângele lor.

Pe baza acestor constatări și a cuantificării zahărului Neu5Gc în diferite produse alimentare din Franța, dr. Padler-Karavani și echipa sa au creat indicele Gcemic. Acesta clasifică alimentele al căror consum excesiv poate duce la o creștere a anticorpilor și, eventual, la o creștere a riscului de cancer.

„Am găsit o corelație semnificativă între consumul ridicat de Neu5Gc din carne roșie și brânzeturi și dezvoltarea crescută a acelor anticorpi care sporesc riscul de cancer. De ani de zile s-au depus eforturi pentru a găsi o astfel de conexiune, dar nimeni nu a făcut-o. Aici, pentru prima dată, am reușit să găsim o legătură moleculară datorită acurateței metodelor utilizate pentru a măsura anticorpii din sânge și date detaliate din chestionarele privind dieta franceză”, spune dr. Padler-Karavani. 

Combinația acestor metode le-a permis cercetătorilor să afirme că persoanele care mănâncă multă carne roșie și brânzeturi au un risc mai mare de a dezvolta cancer.

 

Ultima oră
Alte titluri din: Starea de sanatate
Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia
Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
Mai multe titluri din: Starea de sanatate
Antena3.ro Lidia Fecioru, lucruri neștiute despre o anumită zodie: "Știam că nu sunt răzbunători. Dar îmi dau seama că stau la pândă"
Libertatea.ro CTP: „Cum poți să pui această etichetă de filme pentru adulți?„ Detaliul care l-a scos din minți pe gazetar
A1.ro Rochia i-a pus în evidență silueta, dar piesa de rezistență au fost pantofii. Loredana a purtat cu cele mai înalte tocuri cu putință
IncomeMagazine.ro Înregistrarea în scop de TVA a societăților din România se complică din nou
Observator.ro Vremea 7 decembrie 2020 - 4 ianuarie 2021. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion