x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infectiile care vin din spitale

Infectiile care vin din spitale

00 0000   •   00:00

Infectiile nozocomiale sunt dobandite intr-o unitate sanitara (spital, clinica) in conditiile in care, la internare, pacientul nu era infectat. Este considerata nozocomiala, infectia care apare la 48 de ore de la spitalizare. Daca infectia apare inainte de un anumit termen, se considera ca microorganismele erau in perioada de incubatie la internarea pacientului in spital. In tara noastra, anchetele epidemiologice la nivel national privind infectiile nozocomiale sunt incomplete. In Franta se apreciaza ca acest tip de infectii afecteaza anual aproximativ 7% dintre pacientii spitalizati, reprezentand circa 800.000 de persoane. Si s-a stabilit ca anual infectiile nozocomiale fac aproximativ 4.000 de victime. Potrivit estimarilor, in tarile UE din numarul persoanelor spitalizate anual, intre 6% si 9% sunt afectate de infectiile nozocomiale.  

Pacienti vulnerabili Specialistii spun ca, indiferent de modul de transmitere a microorganismelor, aparitia infectiei nozocomiale este favorizata de situatia medicala a pacientului. Varstnicii, persoanele imunodeprimate, nou-nascutii, in special cei veniti pe lume prematur sau cu malformatii, politraumatizatii si pacientii cu arsuri extinse si profunde sunt cei mai expusi acestor infectii. Paradoxal, dar si anumite tratamente pot sa favorizeze aparitia infectiilor nozocomiale. Sunt vizate mai ales unele tratamente imunosupresoare, unele antibiotice. De asemenea, acest tip de infectii se dezvolta mai ales in timpul efectuarii unor manevre invazive necesare pacientului: sonda urinara, introducerea cateterului, ventilatie artificiala sau interventie chirurgicala.  

Infectiile nozocomiale sunt diferite din punct de vedere al gravitatii. Astfel, infectiile urinare, foarte frecvente, sunt de cele mai multe ori asociate unei "jene" trecatoare. Dimpotriva, infectiile induse in timpul unei interventii chirurgicale osoase sau pulmonare pot fi fatale.  

Unele infectii nozocomiale pot cauza decesul: infectii pulmonare, septicemii prin dezvoltarea de bacterii in sange, ce genereaza alterarea rapida si severa a starii generale a organismului.  

AVERTISMENT. Infectiile nozocomiale – cele luate in spitale – sunt legate direct de actul medical, de exemplu, la introducerea unui cateter, sau independent de actul medical, de exemplu, in cazul unei epidemii de gripa, situatie in care se ia masura de declarare a carantinei. Potrivit unor anchete realizate in Franta, in spitale, reanimarea si chirurgia sunt spatiile unde pacientii sunt cei mai expusi acestor infectii nozocomiale. Iar serviciile cu riscuri reduse de infectii sunt pediatria si psihiatria.

×