x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperie uimitoare în medicină. Veninul de albine distruge cancerul de sân

Descoperie uimitoare în medicină. Veninul de albine distruge cancerul de sân

02 Sep 2020   •   11:19
Descoperie uimitoare în medicină. Veninul de albine distruge cancerul de sân
Sursa foto: Bal

Veninul albinelor din Europa distruge rapid celulele cancerului de sân, arată un studiu realizat de cercetători din Australia și publicat în jurnalul Nature Precision Oncology,  scrie DPA.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia au folosit venin de la 312 albine şi bondari.

Melitina, componenta principală a veninului, a distrus celulele cancerului mamar triplu-negativ. Substanța a avut acest efect la concentrații care nu au atacat celulele normale.
Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, această formă neavând, în prezent, tratamente clinice eficiente. 

''Veninul s-a dovedit extrem de puternic. Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute'', a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului. Ea a precizat că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe din medicamente în interiorul celulelor pentru a le distruge.

Această tehnică de combinare 'a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci.

Urmează evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.



 

×
Subiecte în articol: albine cancer de san