x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tumorile cerebrale – tot ce trebuie să știi despre ele

Tumorile cerebrale – tot ce trebuie să știi despre ele

08 Mai 2019   •   02:57
Tumorile cerebrale – tot ce trebuie să știi despre ele

Tumorile cerebrale se pot diagnostica mai ușor decât în trecut, iar metodele de tratament care își dovedesc eficacitatea (în funcție de datele specifice fiecărei tumori) sunt: radioterapia, chimioterapia și intervenția chirurgicală.

În data de 13 octombrie 2018, Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK, unul dintre cei mai cunoscuti neurochirurgi din Turcia, vine la Constanţa, pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală pacienților din România, cu următoarele diagnostice: tumori cerebrale și ale măduvei spinării, Parkinson, boli degenerative din regiunea lombară și cervicală, spasticitate, hidrocefalie etc. În avanpremiera evenimentului, Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK răspuns la câteva întrebări legate de tumorile cerebrale, incidența lor și metode de tratament.

Cum se formează tumorile cerebrale și când trebuie să fim îngrijorați

Ce sunt tumorile cerebrale?

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK – Tumorile cerebrale primare sunt tumorile care se formează la nivelul ţesutului cerebral, terminaţiilor nervoase din creier, membranelor cerebrale, oaselor craniului sau ţesutului muscular care acoperă craniul. De cealalta parte, tumorile cerebrale secundare sunt tumorile care se extind de la alte organe (plămâni, sâni, prostată, etc.) la creier, formând metastaze.

Cum se formează tumorile cerebrale?

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK – Aşa cum se întâmplă şi în cazul celorlalte organe din organism, tumorile se formează din celulele din interiorul creierului. În mod normal, celulele se dezvoltă, cresc şi îmbătrânesc sau mor, iar în locul acestora se formează noi celule. Însă, în cazuri anormale, această formare începe să funcţioneze în mod diferit, iar atunci când încep să se formeze celule care nu sunt necesare sau celulele formate nu mor la timp, acumularea în exces de celule începe să formeze grupuri, astfel încât la nivelul organului respectiv se produce o masă denumită tumoare. Din cauza faptului că nu toate tumorile pot fi denumite cancer, tumoarea formată la nivelul creierului este denumită tumoare cerebrală.

Câte tipuri de tumori cerebrale există?

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK –  1. Tumorile cerebrale primare
a. Tumorile cerebrale benigne (meningiomul, schwannomul, chisturile dermoid epidermoide)
b. Tumorile cerebrale maligne (tumorile gliale, multiforme anaplastice și glioblastomul)
2. Tumorile cerebrale secundare. Aceste tumori sunt denumite metastază şi sunt cancere care se extind de la celelalte organe din organism la creier.

Benigne sau maligne – ce le deosebește?

Tumorile cerebrale benigne

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK – Aceste tumori sunt tumori ale membranelor cerebrale (menengiom) sau ale terminaţiilor nervoase cerebrale (schwanom) sau ale tumorilor congenitale reziduale (dermoide, chistul epidermoid). Aceste tipuri de tumori pot fi tratate chirurgical cu rezultate excelente.

Tumorile cerebrale maligne

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK – Acestea sunt tumori cerebrale care se dezvoltă anormal sau rapid. Din cauza faptului că se dezvoltă rapid, acestea se extind până la celulele sănătoase din creier. Aceste tumori sunt tratate în funcţie de localizarea, mărimea şi factorii de risc, care le însoţesc, iar viaţa pacientului poate fi prelungită.

Cancerul format la nivelul unui alt organ se poate extinde la creier?

Prof. dr. Serdar Baki ALBAYRAK – Aceste tipuri de tumori sunt denumite metastaze cerebrale, iar ţesutul canceros de la nivelul celorlalte organe (plămâni, sâni, prostată, stomac şi intestine) se poate extinde la creier. 25% din cancere provoacă metastaze cerebrale.

De ce se formează tumorile cerebrale? Care persoane sunt mai des afectate de acest tip de tumori?

......................................

Citește mai departe și află tot ce trebuie să cunoști despre simptomele, diagnosticul și tratamentul specific pentru TUMORILE CEREBRALE

×