x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

25 Noi 2020   •   16:21
Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Sursa foto: Hepta

Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de poluanți și toxine eliminată de această biomasă, potrivit unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Nord-Americane de Radiologie.

Aproximativ trei miliarde de persoane de peste tot din lume gătesc folosind biomasă, cea mai populară biomasă fiind lemnul. Poluanții proveniți de la gătitul cu biomasă duc la moartea a aproximativ 4 milioane de persoane anual, potrivit medicalxpress.com.

De-a lungul timpului, au fost derulate mai multe inițiative pentru a ajuta oamenii să treacă de la utilizarea combustibilului din biomasă la forme alternative, mai curate, precum gazul natural lichefiat. Totuși, constrângerile financiare, obișnuința și lipsa de informare sunt factori care determină miliarde de persoane de peste tot din lume să opteze pentru combustibilul din biomasă.

Impactul gătitului cu biomasă a fost cercetat de o echipă multidisciplinară condusă profesorul Eric A. Hoffman, de la Universitatea din Iowa, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Periyar Maniammai. Astfel, echipa a observat impactul pe care gătitul cu biomasă, comparativ cu cel cu gaz natural lichefiat, îl are asupra a 23 de persoane din Thanjavur, India.

Cercetătorii au măsurat concentrațiile de poluanți din case, iar apoi au studiat modul în care funcționează plămânii indivizilor, folosind teste tradiționale, precum spirometria. Ulterior, cercetătorii au apelat la tomografia computerizată pentru a face măsurători cantitative.

Analizele au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn sunt expuse unei concentrații mai mari de poluanți și toxine decât cei care gătesc folosind gaz natural lichefiat. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn au o concentrație mai mare de aer blocat în plămâni, o condiție asociată cu bolile pulmonare.

„Aerul rămâne blocat atunci când o parte a plămânului nu reușește să schimbe aerul cu mediul, așa că următoarea dată când inspiri, nu primești suficient oxigen în acea regiune și, implicit, nu elimni dioxidul de carbon”, a explicat dr. Kizhakke Puliyakote.

În ciuda faptului că studiul s-a concentrat pe gătitul cu biomasă, descoperirile au implicații importante și în cazul altor expuneri la fumul provenit din biomasă, precum incendiile de vegetație.

×
Subiecte în articol: gatit cu biomasa lemn afectiuni pulmonare