x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Infertilitatea la radiografie

Infertilitatea la radiografie

00 0000   •   00:00

Cand alte metode de diagnostic nu reusesc sa afle cauza infertilitatii femeii, exista o ultima speranta: histerosalpingografia (GSH). Investigatie imagistica ce permite vizualizarea uterului si a trompelor uterine.

"Avantajul acestei metode, in comparatie cu altele precum histerografia sau laparoscopia, este ca permite vizualizarea colului uterin, interiorul cavitatii uterului, cat si orientarea si permeabilitatea trompelor uterine. Se pot diagnostica astfel fibroamele uterine, tuberculoza genitala si anomalii care impiedica fecundarea", ne explica dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrician in cadrul Spitalului Clinic "Filantropia". Histerosalpingografia nu este o inventie a medicinei moderne. Ea dateaza de la descoperirea razelor X in 1895. De-a lungul timpului, tehnica de diagnostic s-a perfectionat considerabil.

PROGRAMARE

HSG nu este o investigatie care se efectueaza la primul control ginecologic. Medicii obstetricieni recurg la aceasta metoda numai dupa un bilant medical complex, care presupune supravegherea pacientei care nu poate concepe copii, efectuarea de ecografii si alte analize. Este nevoie de o programare prealabila la HSG, pentru ca ea se efectueaza numai intre zilele 9-12 de la ultimul ciclu menstrual, adica aproape de momentul ovulatiei. "Foarte important este ca pacienta sa nu prezinte o infectie genitala in momentul investigatiei. In cazul in care infectia exista, ea trebuie tratata in prealabil cu antibiotice", avertizeaza dr. Anca Simionescu.

FARA ANESTEZIE

Desi prezinta un grad de disconfort, investigatia nu necesita anestezie generala si se poate efectua in ambulatoriu. Totusi, inainte de HSG, medicul ii administreaza pacientei medicamente tip scobutil, care atenueaza contractiile uterine ce apar inevitabil in timpul investigatiei. Pacienta se asaza pe o masa, in pozitie ginecologica, iar medicul va injecta o substanta de contrast in uter si trompele uterine, prin intermediul unui dispozitiv introdus prin vagin. Substanta de contrast permite opacifierea cavitatii uterine si astfel o mai buna vizualizare pe cliseele radiologice. La Spitalul Clinic "Filantropia", costul acestei investigatii este de 329 RON. Histerosalpingografia se poate realiza si cu foaie de internare de zi, pe baza actelor doveditoare.

RISCURI. Pentru ca este o investigatie radiologica, HSG presupune o iradiere. Dr. Anca Simionescu precizeaza insa ca iradierea nu este atat de mare precum se crede, iar beneficiiile pe care le aduce investigatia sunt incomparabil mai mari decat riscurile. In ce priveste substanta de contrast, ea este pe baza de iod si in unele cazuri, rare, se poate intampla sa apara reactii alergice. De aceea, HSG este contraindicata femeilor alergice la iod. DISCONFORT. In timpul unei histerosalpingografii, pacienta poate avea o senzatie de disconfort si o durere asemanatoare crampelor menstruale. Disconfort poate provoca si durata mare a investigatiei: aproximativ o ora, timp in care pacienta trebuie sa stea intr-o pozitie incomoda. Iar dupa efectuarea investigatiei, la unele paciente poate aparea o usoara sangerare, insotita sau nu de o durere abdominala, asemanatoare celei de la sindromul premenstrual.

×
Subiecte în articol: investigatii medicale