x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Care e secretul unui zâmbet de VIP

Care e secretul unui zâmbet de VIP

04 Dec 2020   •   18:30
Care e secretul unui zâmbet de VIP

Ai remarcat, desigur, zâmbetul vedetelor de cinema şi al starurilor muzicale. Surâsul strălucitor nu este doar apanajul oamenilor de succes. Se datorează unei inovaţii tehnologice de care poate beneficia, în principiu, oricine, fără intervenţii invazive.

Fațetarea dinților este o procedură specifică esteticii dentare. Fațetele dentare se aplică pe dinți, rezolvând una sau mai multe probleme, precum culoarea (dinți pătați, decolorați), spațierea (strungăreață), alinierea (în cazul dinților strâmbi) și forma (dinți sparți, ciobiți).

„Analiza și consultația inițială pentru fațetele dentare constau în scanarea intraorală a dinților și realizarea unor poze de diagnostic, pe care medicul le transmite laboratorului de tehnică dentară”, explică implantologul Lorelei Nassar. „În laborator  începe gândirea faţetelor, exprimată prin termenul de «waxup ». Transmiterea acestor detalii în cavitatea bucală se face prin faza de «mock-up», care reprezintă testarea non-invazivă a fațetelor, cu un material special”. Astfel, pacientul poate vizualiza forma și eventuala transformare de care poate beneficia cu ajutorul fațetelor dentare.

În majoritatea cazurilor e nevoie de șlefuirea dinților, pentru a asigura un strat suficient de gros al ceramicii, care să permită refacerea corectă a morfologiei și a esteticii danturii, explică specialistul. Tipul ceramicii și cantitatea de țesut dentar șlefuit se calculează la fiecare pacient în parte. Tehnicianul dentar produce apoi faţetele şi le cimentează pe dinţi.

 

La orice vârstă

Durata intervenției depinde de numărul fațetelor, care poate varia între 2 şi 20. Durata de viață a fațetelor este de 5 – 10 ani.  Orice persoană, la orice vârstă, poate beneficia de faţetare, atât cât dinţii nu au carii sau plombe şi nu au fost anterior şlefuiţi pentru diverse tratamente stomatologice. Dinţii lipsă în zona frontală se rezolvă prin intervenţii separate, iar dinţii vecini se pot apoi faţeta.

Fațetele dentare sunt o modalitate de cosmetizare estetică a dinților frontali superiori și/sau inferiori. Sunt utile pentru schimbarea formei, a culorii, lungimii și poziției dinților naturali.

×