x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cei mai cunoscuți exploratori din istorie

Cei mai cunoscuți exploratori din istorie

14 Dec 2020   •   15:08
Cei mai cunoscuți exploratori din istorie

Oamenii au fost preocupați de cunoaștere încă din cele mai vechi timpuri și datorită unor exploratori precum Ferdinand Magellan, James Cook, Cristofor Columb, Vasco Da Gama și Marco Polo omenirea a evoluat.

 

La secole distanță de la reușitele lor, oamenii încă îi venerează. Mulți dintre exploratori au statui în diverse orașe ale lumii și chiar muzee.

 

În plus, despre exploratori s-au făcut și numeroase filme, seriale și documentare care au prezentat aventurile lor în jurul lumii și provocările vremurilor pe care le-au trăit.

 

Un alt omagiu pentru acești oameni a fost adus de compania EGT în 2015, care a creat un joc special denumit The Explorers. Acesta ne introduce în lumea exploratorilor și conține simboluri precum un căpitan, un negustor, compasul sau un binoclu. The Explorers poate fi jucat aici.

 

Cine sunt cei mai cunoscuți exploratori din istorie

 

1. Ferdinand Magellan - A rămas în istorie ca fiind omul care a condus echipajul ce a realizat primul voiaj care a înconjurat complet Pământul, ultima parte a călătoriei fiind încheiată de navigatorul basc Jaun Sebastian del Cano. Expediția a început pe 20 septembrie 1519 și s-a încheiat pe 6 septembrie 1522. Magellan nu putut să ducă misiunea până la capăt, fiind ucis în Filipine, însă una dintre navele sale a completat ruta. Totodată, Magellan, care a navigat atât sub pavilionul Portugaliei cât și al Spaniei, a făcut expediții în jurul Americii de Sud, unde a descoperit strâmtoarea care îi poartă numele și astăzi.

 

2. James Cook - A trăit între 1728 și 1779 și a condus trei expediții în Pacific. Cu acest prilej, el a descoperit Australia și a înconjurat Noua Zeelanda și Hawaii. De asemenea, el a fost și primul om care a cartografiat Newfoundsland, teritoriu denumit în prezent Canada de Est. Istoricii susțin că James Cook a ajuns pe toate cele șapte continente, s-a aflat aproape de cei doi poli și a pătruns în toate oceanele lumii. Este unul dintre cei mai respectați exploratori din istorie.

 

3. Vasco Da Gama - Portughezul a rămas în istorie ca fiind primul explorator care a legat Europa și Asia prin rute maritime. Pe 8 iulie 1497, el a plecat din Lisabona cu o flotă de patru nave, pe care se aflau doi vorbitori de arabă și unul care vorbea dialecte bantu. Da Gama a traversat astfel Oceanul Atlantic și Oceanul Indian în drumul sau către Est. Totodată, Vasco Da Gama a fost și primul european care a navigat peste Capul Bunei Speranțe.

 

4. Cristofor Columb - În încercarea de a descoperi India, Columb a ajuns în insulele din America Centrală. S-a întâmplat pe 12 octombrie 1492, când se consideră că a fost descoperită Lumea Nouă. Din acel moment, el a efectuat numeroase vizite repetate între Europa și America Centrală și cea de Sud, descoperind numeroase teritorii. Datorită lui s-a creat legături comerciale și militare între Spania și noile colonii. Totuși, încă mai există oameni care contestă realizările sale. Pe de altă parte, el a încercat inclusiv să-i convertească pe băștinașii americani la creștinism, însă nu a avut un succes prea mare.

 

5. Amerigo Vespucci - Italianul a luat parte la călătoriile timpurii către Lumea Nouă, din perioada 1499-1500, respectiv 1501-1502. De altfel, cele două Americi și-au primit numele după acest navigator. El a fost singurul om care și-a dat seama că America de Sud este un continent nou-descoperit. De asemenea, el a creat un sistem pentru calcularea longitudinii și a descoperit circumferința Pământului.

 

Acestea sunt însă doar 5 nume, pentru că și alți oameni precum Jeanne Baret (prima femeie care a călătorit în jurul lumii), Marco Polo, Charles Darwin sau Ibn Battuta își au locul lor în istorie.

 

×