x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

27 Ian 2021   •   14:41
Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie pură, ne explică psihologii, în mod clar și detaliat.

Există activități în aer liber, prin care oamenii își găsesc liniștea sufletului, iar una dintre ele este aceea de a se relaxa la pescuit. Desigur, oamenii se relaxează și prin alte modalități, cum ar fi de exemplu: meditație, plimbare, jogging și în general activități care ajută la eliberarea de endorfine, ce sunt binevenite de a calma și de a oferi o stare de bine.

Iată ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului:

Relaxare și meditație

Oamenii care pescuiesc întră într-o stare asemănătoare cu meditația, iar asta este foarte relaxant. Unii practică pescuitul de ani de zile, alții doar de puțin timp. Toți însă au găsit beneficii în pescuit, fie că este vorba de a găsi pacea interioară (pentru a face față dificultăților vieții), sau de a se relaxa în natură.

Prin pescuit, oamenii spun că au dobândit liniștea sufletească. Majoritatea au observat că această activitate este bună pentru sănătatea lor mentală, pentru că i-a eliberat de tensiuni, stres și chiar de gândurile cu privire la rănile interioare.

Psihologii spun despre pescuit că este un fel de terapie. Oamenii învață să aibă răbdare, să rămână calmi în fața evenimentelor din viață.

Concentrarea atenției, creșterea puterii creierului

Pescuitul necesită o concentrare sporită și asta probabil, îi va împiedica pe oameni să se gândească la alte lucruri, care i-ar putea stresa. Ei se bucură de natură, de aer curat, de priveliștea deosebită și acest timp petrecut afară este terapeutic.

Psihologii cred că pescuitul ajută și în reducerea depresiei și anxietății. Studiile științifice arată că timpul petrecut astfel are beneficii asupra creierului, acesta nefiind atât de mult solicitat în natură, ca în situațiile stresante. Oamenii pot ieși mai ușor din ciclurile de gânduri negative, ceea ce are un efect excelent în scăderea nivelului de hormoni ai stresului.

Pescuitul este benefic pentru sănătate mintală, crește puterea creierului. Oamenii au nevoie de practică și răbdare la pescuit, să arunce momeala în locurile unde cred ei că sunt mai populate cu pești, iar pentru asta își folosesc puterea creierului, pentru a putea perfecționa noi tehnici și a aplica strategii de pescuit.

Entuziasm, emoție și fericire

Pescuitul poate aduce momente de fericire, emoție și entuziasm. Indiferent dacă este vorba despre o zi de pescuit la crap sau de pescuitul mai distractiv cu navomodele plantat, cert este că pescarii au ocazia de a experimenta sentimente pozitive de realizare (mai ales când prind ceva) și de a-și crește stima de sine.

Entuziasmul pe care îl trăiesc atunci când prind capturi mai mari, le crește starea de spirit și de bună dispoziție. Fericirea vine și datorită momentelor relaxante petrecute în natură, într-un mediu senin, care oferă pace și liniște sufletească.

Aerul, soarele, întinderea de apă calmă au un efect benefic asupra stării mentale și astfel tot stresul va fi eliminat ca prin minune, iar disparitățile existenței ce sunt simțite în interior, dispar și ele. Apa are efect calmant și relaxant, iar vederea foarte frumoasă asupra întregii lungimi a lacului este în general magnifică. Când mergi la pescuit, te bucuri de natură și nu există nicio modalitate de a te plictisi pe malul apei. Dacă este posibil, se pot face și plimbări cu barca pe apă, care sunt un al motiv să fii un mare iubitor de natură și pescuit.

Oamenii care merg la pescuit au un scop principal – al unei liniști absolute – iar asta îi face să se simtă bine și chiar să fie fericiți. Ei își doresc să scape de stres, anxietate, depresie pentru că toate acestea sunt o sursă de frustrare și lipsă de speranță, care dezrădăcinează pacea sufletească și calitatea vieții.

×