Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mergi la cules de ciuperci? Ce precauții e bine să ai

04 Oct 2020

Mersul la cules de ciuperci este bun pentru sănătatea ta, deoarece te face să lucrezi. Este încă necesar să le cunoști bine pentru a nu risca să ajungi la Urgență. Ce trebuie să știi despreciupercile de toamnă?

Ciupercile nu sunt legume
Pentru a exista, ciupercile nu au nevoie de lumină sau aer, deoarece cresc fără clorofilă. Deși sunt consumate ca legumele, nu sunt plante. Acestea sunt listate într-o clasă botanică specială, numită Ciuperci sau Mycota. Ciupercile sunt foarte complexe: se dezvoltă din miceliu, o substanță formată din filamente subterane. Acestea provin din germinarea sporilor conținuți în partea vizibilă a ciupercii, atunci când iese din pământ. Se răspândesc pentru a forma alte ciuperci. Acesta este motivul pentru care culesul ciupercilor trebuie făcut cu grijă: nu culegem sălbatic, nu smulgem ciuperca, ci o tăiem la baza ei cu un cuțit.

Ce conțin ciupercile?

Întâi de toate: acizi aromatici, acest lucru face ca interesul lor gastronomic să fie mai presus de toate. Ciupercile au arome și mirosuri diferite. Ciupercile au reputația (falsă) de a fi „carne vegetală”. Cu toate acestea, conțin multă apă (cum au legumele) și puține proteine: 0,5 până la 2 sau 3 g cel mult la 100 g. Nimic de-a face cu carnea care conține în medie 20% proteine. Sunt sărace în carbohidrați și lipide, deci în calorii (30 în medie la 100 g). Dar, deoarece toate necesită un pic de ulei sau unt pentru a fi gătite, această calitate nu mai este evidentă când sunt pe farfurie.

Ciupercile conțin minerale și vitamine B, dar în cantități modeste. Același lucru este valabil și pentru fibre (1,75 g în medie la 100 g). Deci, nu este nimic de alarmat în legătură cu beneficiile lor nutriționale!

În funcție de locul în care cresc, pot fi foarte poluate cu metale grele. Deci, atenție! Mai ales că marea majoritate a ciupercilor conține substanțe toxice, dintre care unele sunt fatale. Din cele 16.000 de specii de ciuperci care există, doar 250 sunt comestibile.

Cum să nu te otrăvești cu ciuperci?

...................

Citește mai departe AICI

Ultima oră
Alte titluri din: Culinar
Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Placintă cu mere de Sfântul Ilie (rețeta bunicii) Placintă cu mere de Sfântul Ilie (rețeta bunicii)
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro Dr. Mihaela Bilic: Vă dau o dietă "în secret". O cură de slăbire care funcționează garantat și veţi fi în formă maximă de Sărbători!
Libertatea.ro Ce profit face clinica renumitului doctor Musta pentru testele Covid pe care le prelucrează la spitalul public unde e șef de secție. Cifrele oficiale
A1.ro Fiul lui Sean Connery, dezvăluiri emoționante despre ultimele clipe din viața tatălui său. Unde a murit celebrul actor
IncomeMagazine.ro Înregistrarea în scop de TVA a societăților din România se complică din nou
Observator.ro O mamă singură care s-a îndrăgostit de un bărbat căsătorit se iubește acum și cu soția lui și s-au mutat împreună