x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spathiphyllum - Crinul Pacii

Spathiphyllum - Crinul Pacii

01 Iun 2005   •   00:00

Crinul Pacii, planta cu numeroase specii cunoscute, este indragit de cultivatori atat pentru aspectul deosebit al florilor, cat si pentru frunzisul sau mereu verde

Familia: Araceae

Origine: America Centrala, Columbia

Aspect: Planta vivace, cu rizomi scurti, cultivata pentru frunzisul persistent si florile tipice familiei Araceae

Biologie si exigente: Planta cu vegetatie permanenta, are cate o inflorire primavara si toamna. Ca toate aracceae-le, necesita cantitati mari de apa. Pamantul se mentine permanent umed, cu exceptia iernii, cand se reduce usor udarea.

Vara, temperatura mediului poate varia intre 18-32°C, dar cea optima este de 27°C. Este important ca planta sa fie udata abundent si stropita pe frunze cu regularitate daca temperatura este prea ridicata. Iarna, temperatura ambiantei nu trebuie sa scada sub 16°C si planta are nevoie de un mediu fara curenti de aer, dar bine aerisit, deoarece nu suporta fumul si gazele. Indiferent de anotimp, nu expuneti aceasta planta direct la soare, pentru a evita arderea frunzelor. Crinul Pacii iubeste umiditatea si semiumbra.

Specii si cultivaruri

Ca planta de apartament, Spathiphyllum Walisii este cea mai cultivata specie. Aceasta este alcatuita dintr-o tufa densa de frunze, cu inflorirea, in general, neregulata. Tulpina florii este de 20-25 cm si poarta in varf padicele alb-crem, inconjurat de spata ovala, ascutita, de 8-10 cm. Alte specii mai cunoscute sunt: S. commentatum, S. hybridum, S. cochlearispathum, S. caunifolium si hibridul "Mauna Loa". Crinul Pacii insumeaza sortimente de cultivaruri care pot fi impartite in 3 grupe principale:
  • Cultivaruri de talie mica (pana la 30 cm), ca de exemplu Petite, care este cel mai cultivat soi din aceasta categorie. Au frunzis abundent, crestere si inflorire rapide.
  • Cultivaruri de talie mijlocie. Acestea ajung la inaltimea de 60 de cm. Frunza masoara 20-25 de cm lungime, 13 cm latime si 30 de cm lungimea petiolului. Infloresc in principal primavara. Cultivaruri de talie mare (peste 60 cm): Giant Sensation, Pallas si Jumbo.

    Inmultire

    Metoda cea mai simpla si mai intalnita de inmultire este divizarea rizomilor, operatie ce trebuie facuta primavara. Fiecare portiune rezultata trebuie sa aiba 3-4 frunze si plantarea fiecareia se va face individual, la inceput in ghivece mici, dupa care urmeaza o serie de transplantari anuale succesive, in ghivece din ce in ce mai mari.

    Ingrijire

    Inaintea transplantarii, asezati pe fundul ghiveciului cioburi de teracota pentru a favoriza drenajul, apoi umpleti-l cu un compost adecvat, pe baza de turba. Cand ati asezat planta in ghiveciul final, inlocuiti anual stratul superior de compost (2,5 cm grosime).

    Este bine ca, pe toata perioada anului, ghiveciul sa fie asezat pe o tavita cu pietris umed.

    De la inceputul primaverii pana toamna tarziu administrati plantei, o data cu apa, la fiecare doua-trei saptamani, un ingrasamant lichid. Udarea se face cu regularitate, cu o cantitate suficienta de apa si niciodata in exces.

    Intre doua udari este bine ca pamantul de la suprafata sa se usuce. Daca temperatura scade sub 16 grade, se reduce usor cantitatea de apa.

    Articol realizat in colaborare cu Gradina de Sud
  • ×
    Subiecte în articol: planta