x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fluviu de lumina

Fluviu de lumina

25 Mar 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
Se crede adesea ca reamenajarea unei case vechi nu va atinge niciodata gradul de spectaculozitate al uneia nou-construite. Fals! Casa din aceste pagini, remodelata de arhitectul Adina Samoil, demonstreaza contrariul, desi a necesitat un neobisnuit efort de imaginatie… O constructie mai veche, de dimensiuni medii, fara valoare arhitecturala, cu calcane pe trei laturi si o singura fatada cu goluri, situata pe un teren ingrat, lung si ingust (doar 6,6 metri latime), a devenit peste noapte originala locuinta pe care o puteti admira! Acest lucru a fost posibil datorita unei ample remodelari a exteriorului si unei atente si spectaculoase recompartimentari a interiorului.

Transparenta si intimitate

Mult in retragere fata de frontul strazii, casa face loc unei mici curti, suficienta insa pentru a asigura intimitatea si izolarea de stresul traficului cotidian, atat de necesare unei constructii cu vitraje ample pe fatada.

Avand trei ziduri perimetrale fara goluri, se impunea includerea in structura casei a unui sistem eficient de iluminare naturala. Asa se explica prezenta masiva a sticlei in primul rand pe fatada principala, dar si in compunerea celorlalte trei, unde se utilizeaza caramizi de sticla tip Nevada, precum si a luminatorului zenital piramidal de deasupra scarii interioare.

Eleganta si continuitate

Simetria mobilierului din living, cu linii sobre, in culori contrastante, este interesant contrabalansata de cele cateva detalii asimetrice, precum rafturile si nisa de langa scara sau aranjamentul decorativ din ramuri uscate.

De aici, urmand logica parcursului, ajungem intr-o sufragerie alveolara. Piesele de mobilier cu forme stilizate, din materiale pe care reflectarea sau transparenta le fac aproape "invizibile" (inox, sticla), ca si finisajele in culori deschise dau senzatia de dilatare a spatiului.

Spectaculoasa solutia aleasa pentru barul din caramizi de sticla tip Nevada, ce prin pozitia sa oblica mai degraba te invita spre bucatarie, decat o delimiteaza!

Revenind spre living, urcam scara ce duce la supanta, trecand pe sub piramida de sticla a luminatorului. Aici descoperim cu surprindere un spatiu amplu, lipsit de delimitarea oricarei functiuni, ce isi poate schimba cu o uimitoare rapiditate destinatia, prin introducerea sau eliminarea pieselor de mobilier aferente, devenind birou, loc de servit masa ori de joaca sau orice altceva. Capacitatea de a se transforma rapid face din acest spatiu unul extrem de dinamic si vast in acelasi timp, el parand a se extinde dincolo de cortina de sticla a fatadei, pana la limita exterioara a terasei.

O casa indraznet si unitar structurata, conferind spatiului relativ restrans, dar modern si fantezist amenajat, o nota de autentica originalitate.

Gabriela Popescu
Foto arh. Adina Samoil
Tel.: 021/321.07.96

CONTINUITATE SPATIALA
Ingenioasa organizare a spatiului interior creaza o puternica impresie de fluiditate si continuitate intre functiuni si chiar intre cele doua nivele. Comunicarea libera dintre destinatiile zonei de zi, de la parter, respectiv living, sufragerie si bucatarie, precum si spatiul multifunctional de la etaj constituie materializarea concreta a conceptului de amenajare a suprafetei utile prin excluderea pe cat posibil a peretilor despartitori. De altfel, singurele spatii cu adevarat "inchise" sunt grupurile sanitare ale ambelor nivele si dormitorul de la parter.

In ceea ce priveste exteriorul, terasa in consola a fost gandita special pentru a imprima un accent dinamic fatadei, in vreme ce acoperisul a fost remodelat, respectandu-se insa cotele generale initiale.
×