x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică

Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică

21 Sep 2021   •   22:04
Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică

O terasă, indiferent de dimensiunile ei, îți oferă posibilitatea de a petrece momente plăcute în aer liber, chiar la tine acasă. Dacă spațiul de care dispui nu e foarte generos, ai nevoie de puțină ingeniozitate pentru a putea profita din plin de el. De la alegerile potrivite în ceea ce privește pavarea sau amenajarea pereților, până la mobilierul și elementele de decor, iată câteva idei care te pot ajuta să amenajezi cu stil o terasă mică.

Soluții pentru pavarea terasei

O terasă este supusă intemperiilor, așadar cea mai potrivită alegere pentru pavare sunt materialele precum gresia, piatra, cimentul sau betonul. Pavelele vin într-o gamă variată de culori și texturi, sunt extrem de durabile, se montează ușor, iar prețul lor este unul convenabil. Totodată, pavarea terasei este una dintre cele mai bune metode prin care poți ține buruienile departe.

Piatra este foarte versatilă și cu ajutorul ei poți oferi terasei tale diferite stiluri, de la cel provensal, modern, boem, contemporan, până la cel urban sau rustic. Posibilitățile sunt practic nelimitate.

Pavelele din ciment sau beton decorativ reprezintă și ele o variantă potrivită, sunt ușor de întreținut, durabile și deosebit de robuste. Poți opta pentru gresie, cu condiția să fie antiderapantă și potrivită pentru exterior.

Indiferent de soluția aleasă pentru pavare, asigură-te că este:

  • rezistentă la intemperii;
  • potrivită decorului terasei tale;
  • durabilă;
  • ușor de întreținut;
  • ușor de montat;
  • versatilă.

Așadar, nu ezita să alegi pavaje si pavele pentru alei exterioare, de cea mai bună calitate, ca să dai un aspect deosebit terasei tale mici.

Decorarea pereților terasei tale

În ceea ce privește pereții exteriori, atunci când terasa este o extensie a casei, importantă este perspectiva. Una dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui este „ce voi vedea din interior?”. Pentru a face din peretele exterior unul estetic, ai câteva opțiuni ușoare. Prima alegere, evident, ar fi să îl vopsești. În funcție de stilul ales, poți opta pentru culori naturale, de la alb, bej, crem, până la unele mai îndrăznețe, precum terracotta sau, de ce nu, galben șofran.

Apoi, pentru un aer boem, poți alege să îl îmbraci în țesături sau chiar cu un tapet special pentru zone umede. Mai ai varianta de a-l placa în piatră naturală sau reconstituită, cărămidă clasică sau aparentă, materiale care vor rezista foarte bine în timp și la intemperii.

Alegerea mobilierului și a elementelor de decor

Alegerea mobilierului, a obiectelor de iluminat și a elementelor decorative este altă etapă importantă în amenajarea terasei tale. Fără o lumină potrivită, nu vei putea să te bucuri seara de ea. Poți opta pentru spoturi încastrate, corpuri de iluminat suspendate sau lămpi de podea. Toate sunt alegeri adecvate pentru o iluminare eficientă. Nu uita de felinare, lumânări sau ghirlande luminoase, nu sunt doar o sursă de lumină, ci și un element de decor extraordinar.

Creează un spațiu confortabil, cu mobilier pentru exterior, precum pufuri, fotolii, șezlonguri sau o canapea. Dacă spațiul o permite, alege un hamac sau un scaun suspendat, pentru o notă de confort și relaxare. Accesorizează cu pernuțe colorate, pături moi și un covor din fibre naturale. Alege materiale potrivite exteriorului, în culorile preferate.

Pentru un aer boem, nu ezita să folosești perdele din in sau bumbac, care te vor proteja de soare și de privirile indiscrete. Optează cu încredere pentru obiecte decorative inedite pentru exterior, precum tablouri, postere, vaze cu flori, sau chiar o oglindă care, la fel ca și în interiorul casei tale, va oferi adâncime și luminozitate spațiului.

Sugestii de plante pentru o terasă mică

Plantele sunt unele dintre elementele cheie ale terasei tale. Iar pentru un aspect natural, poți alege să ai un perete de verdeață, acoperit cu plante cățărătoare sau ghivece amplasate la diferite înălțimi.

Instalează spaliere și optează pentru plante urcătoare precum iasomia, caprifoiul, clematitele. Efectul vizual va fi unul spectaculos în perioada înfloririi, iar mirosul lor îți va parfuma serile. Poți opta, de asemenea, pentru plante mari de ghiveci, precum tuia, chiparos, palmieri sau o tufă mare de levănțică.

Terasa face parte integrantă din casa ta, iar amenajarea ei și accesoriile decorative folosite sunt importante pentru a-i da viață. Misiunea ta nu este ușoară, însă, inspirându-te din idei cum sunt și cele de mai sus, poți da o notă personală micii tale terase, astfel încât să poți petrece aici momente frumoase și relaxante.

Sursa foto: Shutterstock

 

 

×