x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Colt de poveste

Colt de poveste

01 Iun 2005   •   00:00

Locuintele pe pamant, cu gradina si cu o curte larga, in care sa se joace copiii sau in care sa te poti relaxa dupa zile obositoare la birou, au devenit nu neaparat o oda, cat, mai degraba, o necesitate.

Ajunsi acasa, mai ales daca aceasta se afla intr-o zona din afara orasului, in apropierea unei paduri, cateva ore petrecute pe o banca in gradina, pe un sezlong de pe terasa sau la un ceai chiar in mijlocul curtii nu pot fi decat revigorante si pline de savoare.

Curtea din imagini beneficiaza de spatiu indeajuns de mare pentru a ingadui unui specialist in materie de gradini, cum este Victor Omelian, sa realizeze un cadru inedit. Necesitatea apelarii la un profesionist are destule argumente. Cel mai important este faptul ca o gradina se concepe in asa fel incat ea sa arate intotdeauna frumos, indiferent de anotimp. Un alt criteriu pe care il are in vedere peisagistul este dezvoltarea vegetatiei in timp. El vede cu ochii mintii cum va arata gradina peste mai multi ani si asta datorita experientei si cunostintelor sale. Cine isi amenajeaza gradina trebuie sa se gandeasca la faptul ca ea va deveni un nepretuit cadou pentru copii si nepotii lui, deci greselile sau compromisurile de inceput nu sunt admise.

In cazul de fata, terenul a fost ambientat cu plante, pomi si arbusti, toate dispuse in asa fel, incat sa existe cadru intim in fiecare colt al gradinii. Stalpii si grinzile terasei, ce fac legatura intre casa si spatiul verde, au fost decorati cu plante agatatoare care, in timp, au creat un decor special, plin de prospetime. De aici pleaca alei care duc spre centrul gradinii. Dar dalele din piatra se opresc mai intai langa un lac in miniatura, creat artificial. Aspectul oferit este deosebit, plin de culoare si exotism. Mai departe, aleile duc spre centrul gradinii, oprinduse in dreptul unui loc amenajat special parca pentru ora ceaiului. Mobilierul din rachita si cestile de portelan fin ne duc cu gandul, de ce nu?, la "five o""clock tea" din romanele englezes ti. La fel se intampla si cu trandafirii tarzii care-si deschid ultimele flori, prevestind o toamna lunga.

Ultimul cadru intim spre care ne conduce aleea principala a gradinii este chiar la marginea curtii, in imediata vecinatate a padurii. Aici a fost creata o denivelare cu aspectul unui deal de dimensiuni reduse. Pe partea care da inspre padure a fost amplasata o banca facuta din trunchiuri de copac. Noaptea, acest colt beneficiaza de o atmosfera speciala, dat fiind sistemul de iluminare a intregului spatiu si a felinarelor care strajuiesc aleea principala a gradinii.

  • Straturile de flori sunt separate intre ele cu trunchiuri scurte de copac
  • Lacul artificial a fost ambientat si cu plante specifice unei astfel de zone: un palc de trestii.

    Arhiva Ideal Decor
  • ×