x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Luna carnavalurilor - Cu masca sau in ritm de samba?

Luna carnavalurilor - Cu masca sau in ritm de samba?

de Iohanna Onaca Purdea    |    26 Feb 2006   •   00:00
Luna carnavalurilor - Cu masca sau in ritm de samba?

In februarie au loc doua evenimente care atrag turistii ca un magnet si deschid noi porti ale imaginatiei.

Organizate in doua colturi de lume aflate la mii de kilometri distanta unul fata de altul, carnavalul de la Rio de Janeiro si cel de la Venetia au totusi ceva in comun: spectacolul impresionant atrage zeci de mii de turisti anual.

FARMECUL MASTILOR. Intre 18-28 februarie, Venetia este invadata de masti si costume care mai de care mai colorate, impodobite cu margele, pene si paiete. Evenimentul creeaza mare agitatie pe strazile orasului italian, care se umplu de turisti din toata lumea. Se pare ca in timpul Carnavalului este permis orice exces, mai ales ca identitatea petrecaretilor este protejata de mastile si costumele multicolore. In piata San Marco au loc parade, baluri, reprezentantii si concerte.

Obiceiul venetienilor de a purta masca dateaza de prin secolul al XIV-lea, cand locuitorii se deghizau pentru a se putea strecura in locuri interzise. Aceasta era si o modalitate de a avea o aventura fara sa fii recunoscut. Inventivitatea creatorilor de masti si costume a evoluat in timp, iar astazi paradele sunt un adevarat spectacol de culoare. Cele mai renumite personaje mascate raman insa Arlechino, Colombina sau Pantalone, care isi fac aparitia la fiecare editie, alaturi de nenumarate creatii moderne impresionante.

PE SAMBODROM. Intre 25 si 28 februarie, Brazilia danseaza in ritm de samba. Rio de Janeiro se imbraca in haine de sarbatoare, iar locuitorii si vizitatorii ies, cu mic, cu mare sa asiste la spectacol. Atractia o constituie parada scolilor de samba, dar mai ales fetele tinere, ale caror trupuri impodobite cu paiete si margele incendiaza privirile asistentei.

Paradele de samba au inceput prin 1930, iar din 1984 s-au organizat cu regularitate pe Sambodrom. Astazi parada din Rio de Janeiro este transmisa de televiziunile din zeci de tari, fiind privita ca cel mai mare spectacol la nivel mondial. Pe parcursul festivalului au loc baluri si petreceri in cluburile braziliene, iar strazile sunt animate de spectacole si manifestari, oameni foarte veseli, muzica, dansuri si orchestre zgomotoase.
×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie