x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României

de Diana Scarlat    |    07 Mai 2021   •   08:20
Circuite de vară, în inima României

Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit perfect pentru vară poate include Muzeul Astra, Transfăgărășanul, cu o oprire la Bâlea Lac, dar și la Cârțișoara, satul celebrului Badea Cârțan, dar și la Albota, unde este una dintre cele mai mari păstrăvării din țară, sau la Avrig, unde poate fi vizitată reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal. Circuitul în inima României poate continua spre vechea Cetate Korona – Brașovul, cu minunatele lui împrejurimi care ne dezvăluie secretele bisericilor medievale fortificate și peisaje de basm.

Orașul Sibiu, vechi târg transilvan înființat de coloniștii germani în anul 1191, purta numele german Hermannstadt, când s-a dezvoltat pe locul vechii așezări romane Cedonia. Din strada principală se merge spre parcul central, de unde se pot admira vechile ziduri de apărare ale cetății medievale. Astăzi, zidurile adăpostesc sediul Orchestrei Filarmonicii Sibiene și atrag mii de vizitatori. De aici se intră pe sub arcadele vechi, în Piața Mare, unde se înalță maiestuos Turnul Sfatului, apoi se pot admira Catedrala Catolică, dar și impunătoarea clădire a actualei primării și, bineînțeles, celebrul Palat Brukenthal, care găzduiește unul dintre cele mai importante muzee din Sud-Estul Europei, deținând colecții de artă unice. Mai departe, mergând prin Piața Mică, se coboară scările spre „Orașul de Jos”, unde pot fi admirate Podul Minciunilor și arhitectura splendidă a Bisericii Evanghelice, care a găzduit primăria veche. 

 

Evenimente în mijlocul naturii

 

Iubitorii de natură și de artă populară tradițională se pot bucura de o vizită la cel mai mare și important muzeu în aer liber din estul Europei: Muzeul Astra. Pe o suprafață de 96 de hectare, în mijlocul pădurii, întinzându-se pe malurile a două lacuri, sunt expuse sute de exemplare case autentice tradiționale, gospodării și instalații tehnice vechi de secole, aduse și conservate aici de pe întregul teritoriu al României, alcătuind un magnific sat de patrimoniu. Muzeul Astra și-a redeschis porțile pentru vizitatori, cu un program complex, care satisface toate categoriile de public. După un an de pandemie, Astra Sibiu vine cu mai multe evenimente culturale decât înainte și cu oferte diferențiate pentru cei care vor să se bucure de noutăți. Sunt mai multe tipuri de abonamente care se pot face acum la muzeu. 

 

Acasă la Badea Cârțan

 

De la Sibiu se poate urca la Bâlea Lac, pe Transfăgărășan, iar o oprire în satul lui Badea Cârțan este ideală. Se poate vizita Casa Memorială Badea Cârțan, la Cârțișoara, o așezare unde timpul a stat parcă în loc, pentru nu se știe câte secole, astfel încât să le poată dezvălui vizitatorilor de astăzi o Transilvanie ca-n poveștile străvechi. Povestea lui Badea Cârțan a devenit legendă, de când locuitorii Romei au găsit „un dac real” dormind lângă celebra Columnă a lui Traian – cel puțin, așa au crezut cei care l-au văzut... Badea Cârțan, cioban autodidact, luptător pentru drepturile și libertățile românilor, a plecat pe jos, din satul lui, ajungând la Roma, dar și la Viena, la Paris și în alte multe capitale europene, pentru a deveni ambasador cultural, în contextul emancipării românilor. Acasă la Badea Cârțan se poate vedea cum trăiau țăranii români din inima Transilvaniei cu două secole în urmă, pentru că încă mai există hainele și opincile lui, chiar și costumele tradiționale de mire și mireasă și foarte multe alte obiecte gospodărești. Și la Cârțișoara se fac acum foarte multe evenimente culturale care promovează valorile tradiționale și gastronomia locală.

 

Breteaua unică peste Carpați

 

Drumul continuă pe Transfăgărășan - această „bretea” peste Carpați care parcurge un tunel, la peste 2.000 de metri altitudine, coborând apoi pe celălalt versant, urmând curbele de nivel ale teraselor înalte dintre cele două culmi. Astfel a rezultat o „dantelă” arhitecturală considerată o adevărată capodoperă inginerească, ce a atras atenția echipei Top Gear, urcând în topul celor mai frumoase construcții de acest gen din lume. Se poate face o oprire la Bâlea Cascadă, de unde se urcă spre Bâlea Lac în telecabină, de la altitudinea de 1.234 de metri până la 2.034 de metri, în circa 10 minute. Sau se poate merge pe Transfăgărășan până la Cabana Bâlea Lac, vara, când drumul este deschis. În vârf se poate admira unul dintre monumentele naturii: Lacul Bâlea, un lac glaciar ce se întinde pe o suprafață de peste 4 hectare.

 

Toate evenimentele organizate în aer liber, în această perioadă, respectă, cu strictețe, normele normele de igienă și distanţarea fizică.

 

 

Mai multe tipuri de abonamente la Muzeul Astra Sibiu

 

Abonamentele pentru întreaga familie costă 150 de lei și includ activități pentru copii și părinți, educație non-formală pentru copii și părinți, relaxare activă, divertisment, conectare cu natură, evenimente și workshopuri care au menirea de a-i face pe copii să înțeleagă valorile tradiționale. De asemenea, includ participarea la evenimente legate de gastronomie, posibilitatea de a face mișcare în aer liber și chiar picnic în mijlocul naturii. Sunt și trasee pentru alergare și ciclism care pot fi folosite, în interiorul muzeului. Abonamentele pentru elevi și studenți costă 35 de lei și includ plimbări romantice, activități de grup, posibilitatea de a lectura și de a studia în aer liber, dar și posibilitatea de a merge la picnic sau de a folosi traseele pentru alergare și ciclism. Abonamentele individuale costă 100 de lei și includ posibilități de plimbare în aer liber, relaxare activă, lectură, participarea la evenimente gastronomice și divertisment, conectarea cu tradițiile, alergare și ciclism. Există și abonamente pentru pensionari, care costă 50 de lei pentru cei care au pensie mai mică de 1.300 de lei, iar pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei beneficiază de gratuitate.

×