x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Circuite de poveste, în Moldova de astăzi

Circuite de poveste, în Moldova de astăzi

de Diana Scarlat    |    09 Sep 2020   •   10:15
Circuite de poveste, în Moldova de astăzi

Pachetele turistice care au ca punct central zona Roman includ circuite dintre cele mai spectaculoase, în excursii de o zi, fie la mănăstiri, fie spre zona de munte, la Cheile Bicazului sau Lacul Roșu, fie în împrejurimile mai puțin știute ale orașului, de la Hanul Ancuței, la castelul familiei Sturdza, de la Miclăușeni, până la Cetatea Neamțului sau la casele memoriale ale scriitorilor celebri, Mihail Sadoveanu și Ion Creangă. Totul, aici, este o continuă poveste, ce se rescrie cu fiecare vizitator.

 

Casa lui Sadoveanu, de la Vovidenia, este unul dintre punctele de oprire obligatorii, într-o vacanță care face reconstituirea vieții și operei marelui scriitor. Secretul povestirii „Hanu Ancuței” poate fi explicat de legenda care spune că scriitorul se îndrăgostise de fata care servea la han. Sadoveanu stătea foarte mult timp în casa de lângă schitul Vovidenia, care-i fusese oferită de episcopul Moldovei și Basarabiei, și venea la Hanul Ancuței să mănânce. În afară de povestirile lui, locul acesta este un izvor nesecat de legende locale legate de Sadoveanu. Se spune că și romanul „Baltagul” ar fi fost inspirat dintr-o întâmplare reală, pe care el a adaptat-o, petrecută tot în aceste locuri.

 

Acasă la Ion Creangă și la Capra cu trei iezi

Mai departe se poate merge acasă la alt mare scriitor român, la Humulești. Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat chiar acolo unde s-a născut și a copilărit povestitorul român, în județul Neamț – astăzi, pe strada Ion Creangă nr. 8. Scriitorul a locuit aici permanent, de la naștere până în 1846, apoi a mai stat, în mai multe perioade, până în 1855. Casa memorială se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț, din anul 2004 (cod NT-IV-m-A-10763). Muzeul le dă fiori celor care au crescut cu povestirile lui Ion Creangă, pentru că, pe lângă autenticitatea casei-monument, regăsesc în acest muzeu toate personajele care multora le-au marcat copilăria.

 

 

Să vizitezi casa lui Ion Creangă, de la Humulești, este ca și cum ai intra în altă dimensiune, unde ajungi, dintr-o dată, acasă la fiecare dintre personajele scriitorului, în Parcul tematic „Ion Creangă”, construit în curtea muzeului.

×