x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Viața grea a copiilor români: Sunt flămânzi, neîngrijiți și muncesc în gospodărie

Viața grea a copiilor români: Sunt flămânzi, neîngrijiți și muncesc în gospodărie

19 Noi 2020   •   11:21
Viața grea a copiilor români: Sunt flămânzi, neîngrijiți și muncesc în gospodărie

Copiii români care locuiesc în mediul rural sunt nefericiți. Ei înșiși spun că au o viață grea, sunt neîngrijiți, nu se joacă și sunt obligați de părinți să muncească în gospodărie, potrivit studiului Bunăstarea copiilor din mediul rural 2020, realizat de World Vision Romania.

Astfel încât, 80% dintre copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, muncesc acasă, 10% se culcă flămânzi, 8% spun că nu au cine să-i îngrijească atunci când sunt bolnavi și 7% afirmă că trăiesc rău. 

Mai mult, 30% dintre părinți țipă la ei,11% îi îmbrâncesc sau îi zgâlțâie și 4% îi jignesc. Dar violența este prezentă și la școală, 71% afirmând că au parte de agresiune în clasele de curs, 56% dintre elevi abandonează școala după ce termină gimnaziul pentru că familia nu-și permite să-i trimită la liceu, 25% nu sunt ajutați la temele pentru acasă, iar 30% dintre părinți consideră că pentru găsirea unui loc de muncă sunt mai importante relațiile decât învățătura. 

Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, în 25% din familii copiii nu se spală mereu pe mâini înainte de masă sau după ce merg la toaletă. În 50% dintre acestea, cei mici nu se spală pe dinți de două ori pe zi.

21% dintre copiii de la sate consideră că sunt foarte rar fericiți, sau niciodată, iar 80% muncesc în gospodărie, îngrijesc animalele, se ocupă de curățenie, au grijă de alți membri ai familiei.

Din păcate, doar 50% dintre părinții din mediul rural știu că ai lor copii au dreptul la protecție și numai 30% consideră că aceștia au dreptul la liberă exprimare. 

Doar jumătate dintre adulții din mediul rural cunosc dreptul copiilor la protecție și doar o treime dreptul copiilor la liberă exprimare.  

Cercetarea a fost realizată pe 936 de adulți și 2.931 de copii, în perioada iunie-august 2020, în 936 de gospodării unde locuiesc 4.338 de persoane.

×
Subiecte în articol: copii sate