x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primele probleme la proiectul metroului din Cluj. Ar putea rata finanțarea europeană din perioada 2021 - 2027

Primele probleme la proiectul metroului din Cluj. Ar putea rata finanțarea europeană din perioada 2021 - 2027

23 Noi 2020   •   10:51
Primele probleme la proiectul metroului din Cluj. Ar putea rata finanțarea europeană din perioada 2021 - 2027

Contractul pentru construirea metroului în Cluj-Napoca ]nt\mpin[ deja probleme. Acesta a fost semnat în aprilie 2020 de primarul Emil Boc. Numai studiul de fezabilitate se ridică la 7,9 milioane de euro. 

Edilul anunța atunci că valoarea totală a proiectului depășește un miliard de euro iar banii vor veni din fonduri locale, naționale și europene sau prin parteneriat public-privat. 

Însă deja au apărut primele probleme care ar putea aduce pierderi însemnate, întrucât există riscul de a nu putea beneficia de finanțare europeană.

„Finanţarea proiectului va fi asigurată din fonduri europene, locale, naţionale sau prin parteneriat public-privat. Transportul nepoluant, verde, este o parte componentă a priorităţilor UE. Proiectul va fi, în total, de peste un miliard de euro”, a precizat Emil Boc.

Deși este prezentat ca un viitor proiect de succes în Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), metroul din Cluj-Napoca evaluat la un miliard de euro este în prezent blocat în incompetență și birocrație, existând riscul de a rata acest tren al finanțării europene.

Includerea proiectelor în acest PNRR presupune finalizarea studiilor și contractarea lucrărilor până cel târziu în anul 2022. În aceste condiții, proiectul metroului din Cluj-Napoca aflat în etapa studiului de fezabilitate este într-o cursă contra-cronometru pentru finalizarea acestui studiu, iar apoi lansarea și finalizarea licitației pentru lucrări până în 2022.

Ei bine, primăria Cluj-Napoca pare că nu înțelege importanța acestui proiect, abordând relația cu prestatorul angajat să realizeze studiile într-o manieră ultra-birocratică, de multe ori inutilă. Astfel, deși legea prevede derogări speciale pentru proiectele de interes național finanțate din fonduri europene, primăria a solicitat autorizații de construire, avize și numeroase formulare inutile pentru realizarea forajelor geotehnice. Până la soluționarea acestei situații, proiectul este blocat.

O întârziere de până la 6 luni în pornirea studiilor geotehnice ar putea anula șansele contractării lucrărilor în 2022 și, astfel, ar însemna ratarea finanțării europene din PNRR.

Solicităm primăriei Cluj-Napoca mai mult profesionalism în gestionarea marilor proiecte de infrastructură extrem de necesare în regiunea nord-vest. Doar cu o abordare pro-activă vor fi transformate în realitate aceste investiții de miliarde într-un orizont de timp rezonabil", a transmis Asociația Pro Infrastructură, pe Facebook.

×
Subiecte în articol: metrou cluj