x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Laserul de la Măgurele, cel mai performant din lume

Laserul de la Măgurele, cel mai performant din lume

de Diana Scarlat    |    14 Mar 2019   •   09:08
Laserul de la Măgurele, cel mai performant din lume

Cu emoții mari, dar cu perseverență, Laserul de la Măgurele a devenit cel mai performant din întreaga lume, iar proiectul merge mai departe, în ciuda tuturor piedicilor. Recent, Laserul a atins puterea de 10.88 petawatts, reprezentând, practic, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui, concentrată într-o rază de lumină, iar performanța s-a înregistrat în România. Directorul proiectului ELI-NP, de la Măgurele, Nicolae Zamfir, a comunicat oficial, ieri, rezultatele testelor de putere ale sistemului laser, menționând faptul că acestea au depășit așteptările cercetătorilor.

Performanța înregistrată recent de Laserul de la Măgurele este, conform declarațiilor oficiale, mult mai mare decât cea preconizată: 10.88 petawatts. „Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului”, a explicat Nicolae Zamfir, directorul proiectului. Performanța este uluitoare, ținând cont de faptul că în urmă cu zece ani cea mai mare putere a unui laser era sub un petawatt.

Piedici depășite cu mari emoții

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și-a amintit de perioada în care Laserul era în faza de proiect și reprezentanții României au întâmpinat piedici. „Toate etapele prin care am trecut cu toţii nu au fost deloc uşoare. Au fost momente în care aproape că nu mai credeam că vom ajunge aici. În 2009 am trecut printr-un moment în care se luase hotărârea ca România să nu mai facă parte din acest proiect”, a precizat ministrul Educației, subliniind că România va căpăta şi o altă vizibilitate și va avea un important cuvânt de spus în domeniul producţiei ştiinţifice, prin intermediul cercetării de la Măgurele, aici fiind unul dintre cele mai importante proiecte internaţionale. Emoții au fost și recent, când a fost pusă sub semnul întrebării următoarea fază a proiectului, cu o finanțare de 66 de milioane de euro, din fonduri europene, dar și din acest punct de vedere s-au rezolvat problemele, astfel încât Laserul de la Măgurele va merge mai departe. Contractul cu firma italiană care ar fi trebuit să livreze echipamentele pentru cea de-a doua etapă a fost reziliat, iar licitația va fi reluată, în condiiile legii, indiferent de decizia instanței, astfel încât cea de-a doua etapă a proiectului de la Măgurele nu mai este în pericol de a nu se realiza, în acest moment.  

Cel mai mare safir din lume

Şeful grupului de laser, Ioan Dăncuş, a explicat faptul că ELI-NP este capabil să producă cel mai puternic „pool” de lumină de pe planetă, în acest moment, aceasta fiind o realizare a unei echipe complexe şi complete. „Am folosit cel mai mare cristal de tip safir, dotat cu ioni de titan, crescut vreodată pe Pământ. Un cristal de 20 de centimetri diametru. Pentru ca acest sistem să poată să funcţioneze este nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser, împreună cu experimentele, este plasat pe o placă antivibraţii care ne decuplează complet de vibraţiile exterioare. Din punct de vedere tehnic avem de-a face cu un sistem fantastic”, a explicat cercetătorul, cu ocazia evenimentului care a avut loc ieri, la Măgurele.

Faza a doua: Soluție în vindecarea cancerului

Cel mai puternic laser din lume, cu echipamentul gamma care îl va însoţi în cea de-a doua fază a proiectului, va putea fi folosit pentru tratarea cancerului şi, poate, pentru o viitoare misiune pe planeta Marte. „Mă aflu în interiorul unui vis. Mai întâi m-am gândit: ce povestire științifico-fantastoică aș putea scrie. Iată, însă, că ne aflăm într-un loc în care atingem 10% din puterea Soarelui. Poate că aici, în România, se va atinge chiar puterea Soarelui și vom scoate materie din energie. Mai este foarte puțin de completat, iar Laserul va fi de mare folos șin pentru medicină, deoarece ținta fasciculului de gamma care acționează asupra unei tumori va avea capacitatea de a discerne între celulele bolnave și cele sănătoase. Dar nu se știe câte alte lucruri se vor mai descoperi, în următoarea fază a proiectului”, a explicat, pentru Jurnalul, scriitorul Alexandru Mironov.

 

×
Subiecte în articol: laserul de la magurele