x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social HoReCa, resuscitată doar la „terapie intensivă”

HoReCa, resuscitată doar la „terapie intensivă”

de Diana Scarlat    |    10 Aug 2020   •   10:46
HoReCa, resuscitată doar la „terapie intensivă”
Sursa foto: Lucian Alecu

Guvernul a anunțat, în mai multe rânduri, că va ajuta industria ospitalității să scape de faliment, după dezastrul din turism de anul acesta. Hotelierii din România spun însă că așa-zisul ajutor mai mult îi jignește decât îi ajută, mai ales că niciun reprezentant al autorității statului nu a luat în calcul măcar un sprijin concret pentru decontarea cheltuielilor pentru echiparea unităților de cazare, a teraselor și restaurantelor pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Banii sunt foarte puțini și se vor da pentru cheltuielile ulterioare investiției.

 

Încă un ajutor pentru industria ospitalității a fost anunțat de Guvernul PNL, care folosește de fiecare dată sintagma „acest domeniu greu încercat”, în comunicarea soluțiilor pentru resuscitarea turismului românesc. Prin OUG s-a aprobat posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru capitalul de lucru care au valoare cuprinsă între 2.000 și 150.000 de euro și fonduri între 50.000 și 200.000 de euro pentru capitalul de investiții. Hotelierii însă arată că soluțiile nu sunt, nici pe departe, ceea ce și-ar fi dorit, iar fiecare se descurcă pe cont propriu și face investiții pentru combaterea pandemiei, care nu vor fi niciodată decontate.

 

Măsuri ineficiente

„Nicio măsură luată de Guvern până acum nu a avut eficiență. O măsură bună a fost ajutorul pentru șomajul tehnic, dar nouă ni se spune acum să păstrăm angajații și să-i readucem la muncă. Unde să-i aducem, dacă multe dintre hoteluri și restaurantele sunt închise, în continuare? Anul acesta s-a salvat Litoralul și au fost câteva zone în care s-a putut evita falimentul, dar cele mai afecate sunt hotelurile din București și din marile orașe, unde în continuare se închid și cele care au fost deschise, dar care nu au avut turiști”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

 

Certificate inutile pentru redresare

Hotelierii arată că certificatele pentru situație de urgență, pe care le-au primit cei obligați prin Ordonanță Militară să închidă, în pandemie, unitățile de cazare și restaurantele, nu folosesc de fapt la nimic. „Probabil Guvernul va rezolva situația ca în cazul bolnavilor de COVID-19: așteaptă să-i resusciteze la terapie intensivă. Întâi îi lasă să moară și abia apoi le dă ceva – asta, în timp ce industria a cheltuit deja milioane de euro pentru combaterea pandemiei, iar măsurile lansate de Guvern nu acoperă nici 10% din pierderi”, mai spune Istrate.

 

În timp ce industria ospitalității se descurcă prin eforturi proprii, iar restaurantele rămân în continuare închise, reprezentanții Guvernului susțin că „industria ospitalității este un domeniu esențial pentru economia românească”.

×