x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ghid pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

Ghid pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

de Monica Cosac    |    12 Ian 2021   •   09:12
Ghid pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

Vaccinurile cu virus viu atenuat sunt, în general, contraindicate, în cazul persoanelor cu deficiențe ale sistemului imunitar, în timp ce vaccinurile inactivate sunt sigure ca administrare la acești pacienți, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătății, care stabilește noi reguli pentru imunizarea celor mai vulnerabile categorii de bolnavi. Ghidul pus în dezbatere publică cuprinde și recomandări cu privire la persoanele cu antecedente alergice.

 

„Dacă în urmă cu câteva decenii vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiențe era restricționată, în prezent dovezile științifice și experiența din practica curentă au dovedit faptul că pacienții cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infecțioase, care pot avea o evoluție nefavorabilă sau pot determina decesul”, se arată în referatul de aprobare al Proiectului de Ordin privind aprobarea Ghidului „Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze”. Comisia de epidemiologie a Ministerului Sănătății, care a elaborat ghidul consultându-se cu societățile medicale de profil, precizează că documentul cuprinde, în premieră în România, sinteza unui vast material bibliografic cu rezultatele cercetărilor îndelungate și, printre ele, cele mai recente evidențe științifice, care să permită orientarea medicilor practicieni în gestionarea cazurilor de pacienți cu imunodeficiențe diverse.

 

Vaccinurile inactivate, sigure

Potrivit proiectului, decizia de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diverse cauze este luată în deplin acord între medicul specialist curant, vaccinolog şi pacient/părinţii sau aparţinătorii legali, iar înainte de imunizare trebuie obţinut, în scris, consimţământul informat al pacientului/părinţilor sau aparţinătorilor legali. Totodată, persoanele care urmeazӑ sӑ primeascӑ un transplant sau tratamente imunosupresoare trebuie evaluate înainte şi dupӑ intervenţiile respective. 

„Administrarea de vaccinuri viu atenuate este în general contraindicatӑ, cu unele excepţii care sunt analizate individual; Vaccinurile inactivate sunt sigure ca administrare, rӑspunsul protectiv fiind însӑ influenţat de nivelul imunodeficienţei”, se arată în Ghidul de recomandări.

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor cu imunodeficienţe, al căror număr este în creștere, se precizează în documentul care formulează și principiile generale ȋn evaluarea vaccinării acestor copii: evaluarea statusului imun; evaluarea riscurilor ȋn raport cu beneficiile; administrarea de vaccinuri ȋnainte de instalarea imunosupresiei, dacă este posibil; testarea anticorpilor pentru măsurarea răspunsului imun postvaccinare. 

 

Ghidul arată că acești pacienți pot fi protejați și indirect, prin vaccinarea contacţilor din familie şi a personalului de îngrijire.

 

Precauții sporite la cei cu istoric alergic

Antecedentele alergice necesită adoptarea unor precauții sporite:

– evaluarea antecedentelor alergice este obligatorie înainte de orice vaccinare;

– istoricul de alergii minore nu reprezintă contraindicație de vaccinare;

– anafilaxia la un vaccin contraindică administrarea aceluiași vaccin;

– monitorizarea pacientului minimum 15-30 minute;

– alergiile la ou sau latex nu reprezintă o contraindicație pentru niciun vaccin (excepție: anafilaxia cunoscută).


 

×
Subiecte în articol: vaccin anti-COVID-19