x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu pune pensionarii la plata

Tariceanu pune pensionarii la plata

de Aniela Nine    |    29 Aug 2005   •   00:00
Tariceanu pune pensionarii la plata

O solutie gasita de guvernanti pentru rezolvarea subfinantarii sistemului sanitar este includerea pensionarilor si a agricultorilor, exceptati pana acum, la plata asigurarilor de sanatate.

Prezent la Scoala de Vara a tinerilor liberali de la Mamaia, premierul Tariceanu a abordat, sambata, teme sensibile aflate in atentia Executivului precum subfinantarea sistemului de sanatate, cresterea TVA si infrastructura rutiera. Astfel, Tariceanu a reluat, la Mamaia, o idee lansata acum cateva luni de Executiv: largirea bazei contribuabililor la asigurarile de sanatate prin includerea a doua categorii pana acum exceptate: pensionarii si agricultorii. "Avem 4.600.000 de contribuitori in sistem si 20.000.000 de persoane care se folosesc de serviciile de sanatate. Pensionarii si agricultorii nu contribuie cu un leu", a explicat Tariceanu, citat de Mediafax. "Atunci imi pun intrebarea daca nu este corect sa cerem tuturor sa contribuie la un sistem de care beneficiem toti" a conchis el. In replica, PSD a calificat drept iresponsabile declaratiile premierului avand in vedere veniturile modeste ale acestor categorii sociale.

TVA. Pe de alta parte, Tariceanu a sustinut ca majorarea TVA nu este necesara in acest moment, dar ca o crestere ar fi justificata pe termen lung, in conditiile in care, dupa aderarea la UE, Romania va trebui sa participe cu mai multi bani la bugetul comunitar si la cofinantarea programelor europene. O decizie in aceasta privinta nu a fost luata inca in cadrul Guvernului, acest lucru urmand sa fie facut dupa o consultare cu specialistii din economie si cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, dupa cum a precizat Tariceanu.

INFRASTRUCTURA RUTIERA. Premierul a mai precizat ca, anul viitor, un nou segment din Autostrada Soarelui va fi dat in folosinta, respectiv segmentul Drajna-Fetesti, conform planurilor Ministerului Transporturilor. In acelasi timp, Executivul se va concentra pe lucrarile la coridorul IV rutier, iar pe masura resurselor bugetare se va investi si in autostrada Brasov-Bors. "Bugetul pe anul in curs a fost facut in 2004 de fosta putere, iar coridorul IV a fost lasat de izbeliste. Ca sa putem incepe lucrarile la aceasta autostrada este nevoie de un an pentru studiile de fezabilitate si contractele de finantare" a explicat Tariceanu amanarea proiectului pentru anul viitor.

CONSULTARI
Partidul Conservator (PC) insista pentru micsorarea TVA la produsele alimentare de baza. Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, va avea consultari pe aceasta tema, cu reprezentantii patronatelor din industria alimentara. Liderul conservator le va solicita acestora ca reducerea TVA sa se reflecte in pretul de vanzare al produselor.

"Partidul Conservator cere responsabilitate atat din partea patronatelor, cat si din partea coalitiei aflate la guvernare pentru sprijinirea categoriilor de persoane cu venituri reduse", se arata intr-un comunicat de presa al PC.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic