x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL și USR și-au avertizat liderii: ocupați prefecturile sau zburați!

PNL și USR și-au avertizat liderii: ocupați prefecturile sau zburați!

de Ion Alexandru    |    07 Ian 2021   •   08:16
PNL și USR și-au avertizat liderii: ocupați prefecturile sau zburați!

După o lună decembrie în care PNL a cedat cam tot ce se putea, pentru ca Ludovic Orban să preia funcția de președinte al Camerei Deputaților și pentru a se putea instala un guvern de coaliție, luna ianuarie este perioada unei bătălii la “sânge” pentru posturile de prefecți, de secretari de stat și de șefi de deconcentrate. Un grup puternic al liberalilor din Ardeal îl avertizează, conform unor surse politice, pe Ludovic Orban că de rezultatul acestor negocieri depinde practic scaunul lui de la conducerea PNL, dar și eventual chiar poziția de al treilea om în stat. De cealaltă parte, liderul USR, Dan Barna, este vânat de Dacian Cioloș în ideea că, în cazul unui rezultat sub apșteptări al negocierilor, acesta din urmă să folosească proasta gestionare a negocierilor ca mesaj propagandistic la congresul pentru alegerea președintelui unic al USR-PLUS.

 

Trei direcții de negocieri pe “ciolan” se poartă, în această perioadă, între partidele care alcătuiesc Coaliția. Prima este cea a împărțirii funcțiilor de prefect. PNL își va adjudeca 23 de posturi, USR-PLUS, 14 posturi, iar UDMR, 3. Problema este că UDMR vrea patru prefecturi, inclusiv cea a județului Bihor – fief liberal.

Pe de altă parte, cei de la USR-PLUS nu au o problemă cu numărul prefecturilor alocate, ci cu localizarea lor. Surse politice arată că Dan Barna și Dacian Cioloș doresc neapărat prefecturile București, Cluj, Sibiu și Constanța – toate, de asemenea, fiefuri liberale, dintre care una în “arealul” președintelui Klaus Iohannis.

Tot pe surse, aflăm că USR-PLUS ar fi obținut, deja, șefia a 17 agenții și deconcentrate. Dintre care unele strategice și de importanță deosebită, cum ar fi Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională de Mediu, Garda de Mediu, Biosfera Rezervației Deltei Dunării, Administrația Off-shore la Marea Neagră, Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate (ONAC), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Oficiul UNESCO, Agenția Activelor Statului sau Institutul European din România. De asemenea, cei de la USR-PLUS vor avea vicepreședinți aproape în toate celelalte zeci de agenții guvernamentale. 

 

Liberalii au creat un grup de presiune la adresa lui Orban

 

Negocierile purtate de PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban, au avut ca rezultat pierderea de către liberali a mai multor ministere-cheie, lucru considerat inacceptabil pentru mai mulți grei ai partidului. Unii dintre aceștia s-au exprimat public cu privire la situația creată. Însă, în spatele ușilor închise, se pare că s-a format un grup de presiune, format în jurul lui Robert Sighiartău, Emil Boc, Alin Tișe, Rareș Bogdan și Ilie Bolojan, care l-ar fi atenționat pe Ludovic Orban să negocieze “la sânge” cu UDMR și cu USR-PLUS, astfel încât PNL să nu piardă și funcțiile importante din eșaloanele inferioare ale Executivului.

La acest grup, spun sursele citate, ar fi aderat și alți lideri ai partidului, cum ar fi Alina Gorghiu sau deputatul Florin Roman, iar mesajul ar fi unul clar pentru Orban. Dacă PNL cedează lucruri “de necedat”, atunci se va încerca tragerea congresului, programat pentru luna iunie, în primăvară, iar Ludovic riscă să fie înlocuit de la șefia PNL. Odată pierdută șefia PNL, Orban ar putea să fie înlocuit de partid și de la conducerea Camerei Deputaților.

 

Mișcări interesante de „trupe” la Palatul Victoria

A treia direcție de „împărțire” este cea a secretarilor de stat din ministere. În ultimele zile, la Palatul Victoria au avut loc mișcări de „trupe” interesante. Spre exemplu, secretarul de stat de la Justiție, celebra avocată Olivia Diana Morar, a fost eliberată din funcție la cerere. Ea a devenit deputat. La fel s-a întâmplat și cu șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, ales, de asemenea, parlamentar. Ministrul Justiției, Stelian Ion, l-a propus pentru funcția de secretar de stat pe Alexandru Dimitriu, fost membru PNL, înscris în 2019 în PLUS, avocat partener la Casa de avocatură „Piperea și Asociații”.

Apoi, a fost încetat mandatul lui Marius Mihai Vasiliu ca secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, acesta fiind numit secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, Inspectorul guvernamental de la Secretariatul General al Guvernului, Costin Dumitru Munteanu, a fost numit secretar general al Ministerului Apărării Naționale. Iar Maria Mareș a fost numită președinte cu rang de secretar de stat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ieri, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că îl propune secretar de stat pe Horațiu Cosma, membru al Asociației Pro Infrastructură în 2014, controlată de Drulă, și care a avut calitatea de consilier în Cancelaria premierului Dacian Cioloș.

 

Cioloș îl pândește pe Barna să greșească

De asemenea, tensiunile din PNL cu privire la aceste negocieri există și în USR-PLUS. Cele două partide, aflate în plin proces de
fuziune, urmează să organizeze un congres în vederea alegerii unei noi conduceri centrale unicefale, președinția formațiunii fiind vizată atât de actualul lider al USR, Dan Barna, cât și de liderul PLUS, Dacian Cioloș.

Deși, având în vedere concesiile făcute de liberali la formarea Guvernului și la împărțirea funcțiilor din Parlament, au adus USR-PLUS un câștig mult mai mare decât ponderea voturilor din 6 decembrie, Dacian Cioloș va specula, spun surse politice, orice pierdere pe care ar repurta- o USR-PLUS la negocierile pentru funcțiile guvernamentale din eșaloanele 2 și 3. Cel mai mic
„eșec” va fi folosit de Cioloș ca mesaj anti-Barna la congresul partidului.

Împărțeală de posturi în Coaliție, cu mize serioase pentru Ludovic Orban și Dan Barna

 

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Dan Barna