x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, aceleași promisiuni, în 2020, ca și PDL, în 2008. Atunci au urmat tăieri de salarii și acordul cu FMI

PNL, aceleași promisiuni, în 2020, ca și PDL, în 2008. Atunci au urmat tăieri de salarii și acordul cu FMI

de Ion Alexandru    |    23 Noi 2020   •   08:00
PNL, aceleași promisiuni, în 2020, ca și PDL, în 2008. Atunci au urmat tăieri de salarii și acordul cu FMI

Programul de guvernare al PNL pentru perioada 2021-2024 conține promisiuni aproape identice cu cele făcute de fostul PDL, pentru perioada de guvernare 2009-2012, făcute în campania electorală din anul 2008. Și „portocalii”, „galbenii” promit salarii de 1.000 de euro și pensii europene. În urmă cu opt ani, promisiunile făceau obiectul unui clip electoral în care protagoniștii, cu două excepții, sunt astăzi membri de vază ai PNL. După alegerile din 2008 însă, în loc de „laptele și mierea” promise, au urmat ani de criză economică, în care salariile au fost tăiate, pensiile, impozitate, iar taxele au crescut.

Jurnalistul Liviu Iolu, actual membru al USR, a postat, pe contul său de socializare, o compilație între promisiunile electorale ale PDL din campania pentru parlamentarele din anul 2008 și promisiunile electorale ale PNL din campania pentru prezidențialele din anul 2020. „S-a găsit în programul PNL-PDL aceeași promisiune ca acum 12 ani, cu un mic bonus de 50 de euro. Nu prea mai am cuvinte pentru chestia asta, nici nu știu cum să o denumesc”, scrie Iolu pe pagina sa de Facebook.

Salarii și pensii mari

În arhivele internetului sunt stocate două clipuri de campanie ale PDL din 2008. Primul în care prim-vicepreședintele de atunci al partidului, Theodor Stolojan, spunea: „Salariul mediu va ajunge la 905 euro pe lună, față de acum, când este 490 de euro. Pensia minimă va ajunge la 405 euro pe lună, față de acum, când este 160 de euro”. În programul de guvernare prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, de președintele PNL, Ludovic Orban, pentru perioada 2021-2024, se promite că „salariul mediu va fi mai mare cu 50% față de 2020 și va ajunge la 1.000 de euro lunar până în 2024”. De asemenea, PNL promite că „punctul de pensie va fi mai mare cu 46% față de 2019. Va ajunge la 2.000 de lei până în 2024, față de valoarea din 2020”. O altă promisiune se referă la creșterea puterii de cumpărare a veniturilor românilor cu peste 30% și reducerea inflației anuale sub 2%. În 2008, fostul vicepreședinte al PDL, Adriean Videanu, promitea „menținerea cotei de impozitare la 16 la sută și tăierea a peste 100 de taxe”.

După alegeri, a venit urgia

În al doilea clip electoral al PDL, în 2008, apar, pe rând, Liviu Negoiță, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Sulfina Barbu, Adriean Videanu și Theodor Stolojan, care recită, fiecare, câte o frază din următorul text: Cum ar fi o clasă politică de care să nu-ți fie rușine? Cum ar fi o Românie la fel de dreaptă pentru toți? Dar o Românie cu produse românești bune, la prețuri decente? O Românie în care să mergi civilizat pe autostrăzi și drumuri ca lumea? O Românie în care să te bucuri de o educație serioasă pentru copiii tăi? România să fie o țară normală? Iar în vremuri grele să fie condusă așa cum trebuie?”. În 2009, lucrurile nu s-au mișcat în direcția promisă, iar, după 2010, când au trecut și alegerile prezidențiale, promisiunile PDL nu doar că nu au fost respectate, dar s-a întâmplat exact pe dos. A fost încheiat acordul cu FMI, prin împrumutul de 19 miliarde de dolari, ceea ce a condus la majorarea TVA de la 19% la 24%, tăierea salariilor la stat cu 25%, impozitarea pensiilor, nerespectarea legii privind majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, închiderea a 67 de spitale de stat și restructurări în sistemul bugetar.

Băsiștii de ieri, liberalii de azi

Nu doar că programul PNL seamănă izbitor de mult cu cel al fostului Partid Democrat Liberal, din 2008, lucru constatat și de membrii USR, care, teoretic, ar trebui să participe la implementarea programului de guvernare alături de PNL, dar și oamenii care făceau, în urmă cu 12 ani, acele promisiuni, sunt, în mare parte, aceiași. Astfel, cu excepția lui Adriean Videanu, care a renunțat la politică, și a lui Liviu Negoiță, care a fost, până de curând, membru PNL, el transferându-se la PMP, pe listele căruia candidează în alegerile parlamentare de pe data de 6 decembrie, toți ceilalți PDL-iști fac, astăzi, parte din Partidul Național Liberal. Theodor Stolojan este membru PNL și a deținut funcția de europarlamentar până în primăvara anului trecut. Vasile Blaga este actual europarlamentar din partea PNL. Gheorghe Flutur este membru PNL și președinte al Consiliului Județean Suceava. Emil Boc este primarul liberal al municipiului Cluj-Napoca. Iar Sulfina Barbu este membru al CNSAS, votat de Parlament, la propunerea Partidului Național Liberal...

×