x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Neștiință, încăpățânare sau ipocrizie? USR și AUR ar putea debloca moțiunea de cenzură depunând alta

Neștiință, încăpățânare sau ipocrizie? USR și AUR ar putea debloca moțiunea de cenzură depunând alta

de Ion Alexandru    |    10 Sep 2021   •   07:51
Neștiință, încăpățânare sau ipocrizie? USR și AUR ar putea debloca moțiunea de cenzură depunând alta
Sursa foto: Lucian Alecu

Planul USR-PLUS și al AUR, cel puțin la nivel oficial, de a supune votului Plenului reunit, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu săptămâna viitoare, a eșuat. UDMR, PNL și PSD au hotărât, în ședința Birourilor Permanente Reunite, ca acest vot să fie dat după ce Curtea Constituțională va soluționa conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament, astfel încât, ieri, în ședința de plen, doar a fost citit textul moțiunii. CCR are de stabilit dacă au fost respectate procedurile constituționale și parlamentare de către cei care au depus și au semnat susținerea moțiunii de cenzură, situație care ar putea fi deblocată foarte simplu de către cei de la USR-PLUS și AUR. Lucru pe care cele două formațiuni politice nici măcar nu-l iau în calcul.

 

A cincea ședință a Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului, în care trebuia să se prezinte moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR, depusă săptămâna trecută, s-a soldat cu apariția unei noi majorități parlamentare. PNL, UDMR și PSD au decis să participe la Plenul reunit, însă au votat ca supunerea moțiunii de cenzură la vot să aibă loc abia după ce CCR va soluționa cererea Guvernului Cîțu de soluționare a conflictului juridic dintre Executiv și Parlament. Curtea a dat termen părților să prezinte, în scris, punctele lor de vedere cu privire la fondul chestiunii pe data de 15 septembrie, abia pe urmă judecătorul raportor trebuind să întocmească raportul și, ulterior, să fie stabilită o dată pentru judecarea speței. Lucrurile se pot întinde până dincolo de 25 septembrie, când au loc alegerile interne din PNL, unde Florin Cîțu se va prezenta drept candidat la șefia partidului din funcția de premier.

Problema reclamată de Guvern cu privire la această moțiune de cenzură și care este supusă atenției CCR se referă la nerespectarea procedurilor de depunere a ei, în sensul că se contestă semnăturile „scanate și fotocopiate”. Apoi, mai este reclamat faptul că șefii celor două Camere ale Parlamentului nu au adus la cunoștința Guvernului depunerea unei moțiuni de cenzură în termen de cinci zile, ci abia a șasea zi.

 

Inițiatorii moțiunii merg înainte cu demersul

 

Ei bine, toată această chestiune a determinat, oficial, PNL, UDMR și PSD să ceară ca votul asupra moțiuni să fie dat după ce CCR se va pronunța. Cei de la USR-PLUS și AUR au încercat, în ședința de Plen reunit de ieri după-amiază, să întoarcă acest deznodământ, prin introducerea pe ordinea de zi a unui nou punct, respectiv stabilirea calendarului moțiunii de cenzură în ziua de marți, 14 septembrie. Majoritatea PNL-PSD a funcționat și în Plen, respingând, la vot, această propunere.

Cum ar putea debloca USR-PLUS și AUR această tergiversare dacă ar dori cu adevărat? Foarte simplu. Conform Constituției, un grup parlamentar poate depune sau semna o singură moțiune de cenzură pe sesiune. Însă, dacă moțiunea este retrasă înainte de a fi supusă votului, atunci se consideră că nu a fost depusă. Cei de la USR-PLUS și AUR aveau la îndemână pârghia de a-și retrage semnăturile de pe propria moțiune și, în aceeași zi, să depună o nouă moțiune de cenzură, cu semnăturile necesare, astfel încât, în termen de opt zile, moțiunea să fie supusă regulamentar și constituțional la vot. În schimb, cele două partide nu iau în calcul acest demers și merg înainte cu vechea moțiune contestată.

Liderul AUR, George Simion, a propus, înainte de închiderea ședinței de Plen, ca șefii celor două Camere să convoace un Plen Reunit pentru ziua de marți, 14 septembrie, în cadrul căreia să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

 

Episod halucinant în Parlamentul României. Deputatul Florin Roman, dat afară din prezidiu

 

Ședința de ieri a Parlamentului a fost una fără precedent, în cei 31 de ani care s-au scurs de la Revoluție. Ședințele de Plen reunit sunt conduse, conform regulamentului, de către președintele Senatului și de către președintele Camerei Deputaților, iar, în lipsa lor, de vicepreședinți. Ludovic Orban i-a delegate atribuțiile, pentru evenimentul de ieri, vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Roman, de la PNL. La ședință, în prezidiu, s-au aflat Florin Roman și șefa Senatului Anca Dragu.

Florin Roman a fost cel care a decis să conducă lucrările, însă a fost întrerupt de parlamentarii AUR, care l-au acuzat de uzurpare de calități oficiale. George Simion i-a atras atenția că, atât timp cât la prezidiu se află președintele Senatului, acesta din urmă trebuie să conducă ședința. Florin Roman a ignorat avertismentul, iar ce a urmat este de noaptea minții. Lui Florin Roman i-au fost luate, la propriu, scaunul și microfonul, fiind izgonit, efectiv, de la prezidiul Parlamentului. Ședința a fost reluată, fiind condusă de Anca Dragu.

AUR amenință cu depunerea unei plângeri penale împotriva lui Florin Roman pentru uzurpare de calități oficiale. Florin Roman, la rândul său, amenință cu depunerea unei plângeri penale împotriva USR și AUR pentru faptul că a fost supus unor acte de violență, dar și pentru distrugere de documente.

Scandalul a continuat după finalul ședinței de plen, pe holurile Parlamentului.

×