x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meciul integrarii se joaca in Olanda

Meciul integrarii se joaca in Olanda

25 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

O delegatie condusa de premierul Adrian Nastase se afla intr-o vizita de doua zile in Olanda, tara care va detine presedintia UE de la 1 iulie si al carei guvern este cel mai retinut fata de capacitatea Romaniei de a se adapta la normele UE, in urmatoarele 6 luni.

Operatiunea "Zambet la presedintia UE" - Meciul integrarii se joaca in Olanda

Fiecare olandez plateste impozite de 24,90 euro pe an pentru extinderea europeana. Asta inseamna 7 eurocenti pe zi, de persoana, pentru o Europa noua.
DAN CONSTANTIN - Haga

Acest calcul exact arata, la dimensiunea reala, efortul minim pe care un cetatean dintr-o democratie occidentala il face pentru solidaritatea cu acea parte a continentului care vine din comunism. Cu 7 centi, in Olanda nu poti parca masina nici trei minute, dar mentalitatea contribuabilului care vrea sa stie si sa ceara socoteala pentru impozitele platite alimenteaza si curentul euroscepticilor si exigenta exagerata a "examinatorilor" in procesul de aderare a nou- venitilor.

Prieten exigent

Aceste cateva precizari le-am facut pentru a plasa mai exact pozitia in care se afla echipa guvernamentala condusa de Adrian Nastase in vizita de doua zile in Olanda, tara care detine presedintia UE in acest semestru. Sase luni capitale pentru Romania, care face eforturi disperate sa incheie toate capitolele de negociere pana la sfarsitul anului, pentru a avea o garantie ca 2007 va insemna si intrarea in UE.

Actualul guvern de la Haga este ceea ce se poate numi un prieten exigent. Poate cel mai retinut fata de capacitatea Romaniei de a se adapta la normele standard ale UE intr-un timp atat de scurt.

Sustinatori

Aliatii cei mai putini pe care Guvernul roman ii are in acest demers sunt chiar marile companii, dar si sutele de mici investitori olandezi care au adus in Romania peste 1,8 miliarde de dolari. Dupa capitalul investit, Olanda este in fruntea topului tarilor care investesc in Romania. ING Bank, Unilever, DAF, Shell, Philips, ABNAmro Bank sunt doar cateva nume sonore. Proiectele mari in constructiile de nave, schipping, aeronautica, industria berii sunt anuntate pentru lunile urmatoare. In aceste conditii, presiunea factorului economic impinge si guvernul olandez spre un dialog mai cordial cu Bucurestiul.

Actorii

Jan Peter Balkenende, prim-ministrul Olandei, este un politician format in structurile Aliantei Democrat Crestine si are 48 de ani. A fost validat de alegerile din 2003, formand un al doilea guvern sub conducerea sa. A vizitat Romania in 2003 si are o opinie cheie in decizia de finalizare a negocierilor de aderare la UE a tarii noastre. Dejunul de lucru, impreuna cu oaspetele Nastase, este un moment lamuritor pentru pozitia lui Balkenende fata de Romania.

Bernard Bot, ministrul de Externe, nascut in Indonezia, vaduv, cu trei copii, este un diplomat de cariera. European convins, sustine aderarea Turciei la UE si, in consecinta, nu poate exclude Romania din aceasta constructie.

Karier van Gennip, ministrul comertului exterior, nascut in 1968, o Balanta cu stralucita cariera, in Europa si America, in mediul bancar. Obligata, prin post, sa salute dezvoltarea comertului romano-olandez care va depasi 1 miliard de euro in 2004. Pentru comparatie, Olanda exporta in Germania de 40 de ori mai mult.
×
Subiecte în articol: politic olanda