x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Măsurile „geniale” ale guvernului interimar, pentru amplificarea haosului

Măsurile „geniale” ale guvernului interimar, pentru amplificarea haosului

de Diana Scarlat    |    15 Oct 2021   •   07:30
Măsurile „geniale” ale guvernului interimar, pentru amplificarea haosului

Românii care vor ajutorul pentru încălzire, dar nu știu să completeze formularul de 14 pagini, stabilit de Ministerul Muncii, sunt trimiși la ghișee. Chiar dacă primăriile care primesc formularele nu au suficienți funcționari pentru a rezolva problemele tuturor, Guvernul pune în cârca lor rezolvarea problemei pe care a creat-o, fără să existe o explicație logică a necesității acestei declarații. În paralel, executivul vrea să arătăm Europei că suntem și noi țară civilizată, deci vrea să mai intre în magazine doar cei care au cod QR, ca Germania și Franța. Deși în România sunt sute de mii de oameni care nu au telefon mobil.

  

Inițial, proiectul de lege propus de executiv pentru ajutorul de încălzire prevedea subvenții doar pentru cei care nu depășesc o anumită limită a consumului, indiferent de venituri. Practic, se aplică prevederile Green Deal, pentru reducerea consumului, la nivel global. Cu reducerea consumului ne obișnuise și regimul comunist care avea o metodă chiar mai eficientă: statul oprea furnizarea de energie electrică și de gaze, chiar dacă iarna era grea. Acum s-a anunțat deja că există și posibilitatea întreruperii alimentării cu gaze și electricitate, la iarnă, dar mai ales cei cu bani puțini vor reduce consumul, pentru că nu vor aves cu ce să-și plătească facturile. Pretinzând că vrea să ajute, executivul a schimbat regulile și a impus completarea unui formular de 14 pagini, pe care mulți dintre nevoiași nu vor ști să-l completeze. 

 

Soluția salvatoare... a banilor de la buget

Românii sunt trimiși la ghișee. Acesta a fost răspunsul reprezentanților executivului la întrebările despre soluțiile pe care le au persoanele nevoiașe, pentru completarea celor 14 pagini de declarații. Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011 este cea care reglementează acum ajutorul pentru încălzirea locuinței. Sezonul rece din acest an ar fi trebuit să fie ultimul în care ajutorul de încălzire se acordă în baza regulilor actuale, dar autoritățile române au decis să amâne introducerea noilor reguli pentru sezonul 2022-2023. Din primăvara anului viitor, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Acest supliment pentru locuire se referă la subzistență, anunțând o situație nouă, în care populația săracă va depinde exclusiv de stat. Venitul minim de incluziune trebuia să se aplice din 2018, însă a fost amânat deja de trei ori, pentru 2019-2020, apoi pentru 2021-2022 și acum pentru 2022-2023. Cererile pentru ajutorul de încălzire trebuie completate și depuse până la data de 20 noiembrie 2021. Formularul de 14 pagini trebuie să conțină date despre ocupanții unei locuințe, sursele de venit, dar și bunurile pe care le dețin în locuință.

Noua formulă a venitului minim de incluziune, cu supliment pentru locuire, se va aplica exact de la începutul perioadei pentru care România s-a angajat să elimine încălzirea cu lemne de foc, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deși mai mult de jumătate din populația României se încălzește acum cu lemne și investițiile pentru instalații de încălzire pe gaz sunt imposibil de suportat din bugetele gospodăriilor deja sărace. În plus, tocmai avem o criză a gazelor și o scumpire a lor.

 

La cumpărături, doar cu certificat de vaccinare

Un nou scandal s-a declanșat ieri, când premierul interimar a anunțat că vrea să introducă și în România necesitatea certificatului de vaccinare inclusiv în magazine. Deși mulți români nu sunt vaccinați, iar cei care deja au acum răceli, viroze sau gripe nu se pot vaccina, pentru că este contraindicat, „Vaccinarea este singura soluție", este mesajul tuturor reprezentanților autorităților, iar cei fără certificat și cod QR ar putea să nu mai poată intra nici să-și cumpere mâncare, nici măcar să-și cumpere medicamente, de la farmacie, dacă se îmbolnăvesc de orice. Deși nu a votat nimeni această lege încă, unii deja o aplică, tocmai pentru că haosul a fost creat de executiv și nu mai știe nimeni ce legi sunt în vigoare. „Am fost acum la Loto și mi-au cerut certificat de vaccinare ca să mă lase să intru. N-am mai jucat. La magazin încă m-au lăsat", a povestit, pentru Jurnalul, un pensionar din Pucioasa. Nimeni nu se întreabă, in guvern, cum vor cumpăra mâncare sau medicamente pensionarii care nu au gadgeturi și nici adrese de e-mail, pentru a-și genera certificatele de vaccinare și codul QR. Nu s-a ținut cont de situația din România reală, la fel ca în cazul tuturor celorlalte decizii aberante care au aruncat România în haos.

 

Lucruri din România reală pe care guvernul progresist nu le știe

  • Românii din mediul rural parcurg uneori peste 20 de kilometri pentru a ajunge la „ghișeul” la care i-a trimis Guvernul să completeze și să depună formularele pentru încălzire. Mulți nu au mijloace de transport proprii și nici măcar transport în comun.

  • Satele românești sunt aproape depopulate și bătrânii nu au acces la e-mail, laptop, smartphone. Oricum nu ar ști să le folosească. Astfel, nu-și pot genera certificate de vaccinare și cod QR.

  • Nu toți românii trăiesc în București sau cele câteva orașe mari. Ca să ajungă la medicul de familie sau la spital, în reședințele de județ, au de parcurs uneori peste 100 de kilometri.

  • Spre deosebire de Franța și Germania, în România nu este majoritatea populației instruită pentru a putea avea acces la digitalizare, chiar dacă ar exista infrastructură. Bătrânii și săracii României sunt acum cei condamnați de guvern, chiar dacă s-au vaccinat.

  • Zeci de mii de pensionari nu știu să folosească nici măcar un card bancar, iar în mediul rural există bancomate doar în 65% dintre localități.

  • În unele sate din România erau farmaciile salvarea celor bolnavi, pentru că mulți nu au medic de familie. Nu pentru că nu vor, ci pentru că e deficit de medici de familie.

  • Statul român calculează procentul de vaccinare raportat la populația care a rezultat din ultimul recensământ, făcut în anul 2011. Nici măcar atunci nu erau datele exacte. Statul nu știe, de fapt, câți români mai sunt acum, realmente, în țară. Cele 19 milioane de locuitori din care reiese rata de 33% a vaccinării ar putea fi 12 milioane, dacă scădem milioanele care au migrat spre locurile de muncă din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și alte țări.

×