x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maghiarii cer referendum pentru autonomie

Maghiarii cer referendum pentru autonomie

19 Apr 2004   •   00:00

Secuii din Mures cer autoritatilor organizarea unui referendum in judetele Mures, Harghita si Covasna privind autonomia Tinutului Secuiesc, iar un deputat UDMR solicita in acest sens modificarea Constitutiei.

Deputatul UDMR Karoly Vekov a cerut modificarea a doua articole din Constitutie, articole care se refera la independenta, unitatea si indivizibilitatea tarii, si la organizarea administrativa teritoriala, pregatind astfel terenul pentru organizarea de referendumuri necesare declararii autonomiei Tinutului Secuiesc.

„PSD, la referendumul pentru modificarea Constitutiei Romaniei, ne-a promis ca art.1 va figura doar simbolic, dar acum acesta a fost singurul motiv pentru care proiectul Legii statutului autonomiei Tinutului Secuiesc a fost respins de Comisia Legislativa a Camerei Deputatilor", a declarat Karoly Vekov sambata, la Targu Mures, in cadrul sedintei Consiliului Scaunului Secuiesc Mures.

SESIZARE. Membrii Consiliului Scaunului Mures au adoptat in unanimitate o hotarare potrivit careia se cere Consiliului National al Secuilor sa sesizeze Adunarea Generala a Parlamentului Europei „si sa solicite aplicarea Directivei 508 a Consiliului Europei, in privinta Romaniei". Directiva invocata de secui vizeaza sanctionarea statelor care nu respecta hotararile internationale ratificate.

REFERENDUM. Consiliul Scaunului Mures a solicitat autoritatilor organizarea de referendumuri in judetele Harghita si Covasna pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc. Membrii CNS Mures au stabilit ca la 24 aprilie vor discuta problema referendumului si la nivelul Adunarii Secuilor din Ardeal. Daca Adunarea va fi de acord cu hotararea CNS Mures, atunci CNS va inainta prefectilor din cele trei judete, precum si consiliilor locale, solicitarea organizarii referendumului. Liderii CNS au declarat ca o serie de parlamentari UDMR si-au anuntat intentia de a sprijini ideea lor.

Carmen Vintila

×
Subiecte în articol: politic