x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban, omul contradicțiilor. Finanța partidul ca șomer, dar n-a făcut-o ca premier

Ludovic Orban, omul contradicțiilor. Finanța partidul ca șomer, dar n-a făcut-o ca premier

de Ion Alexandru    |    04 Mai 2021   •   07:49
Ludovic Orban, omul contradicțiilor. Finanța partidul ca șomer, dar n-a făcut-o ca premier

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a întocmit cel mai recent raport cu privire la cuantumul veniturilor realizate de Partidul Național Liberal pe anul 2020. De pe listele finanțatorilor, membri de partid, lipsește însuși președintele PNL, Ludovic Orban, care nu figurează nici ca făcând donații, nici ca plătind cotizații care să depășească suma a zece salarii minime pe economie. Asta, în ciuda faptului că anul 2020 a fost pentru Orban extrem de benefic, el deținând funcția de prim-ministru, încasator de venituri corespunzătoare. În schimb, Orban a făcut astfel de finanțări în 2017, perioadă în care era, practic, șomer.

 

Numele lui Ludovic Orban nu apare nici pe lista membrilor de partid care au plătit, în anul 2020, cotizații a căror valoare însumată depășește baremul a zece salarii de bază minime brute pe țară, nici pe lista persoanelor fizice care au făcut, tot anul trecut, donații a căror valoare depășește acest barem, în ciuda faptului că alți colegi de-ai săi, care nu au ocupat funcții la fel de importante ca el, au făcut-o. Cel puțin, așa reiese din raportul AEP privind situația veniturilor obținute de PNL în anul 2020, conform rapoartelor întocmite de reprezentantul formațiunii, Antonel Tănase. Cu acest prilej, aflăm că fostul secretar general al Guvernului Orban, actual deputat, a revenit la timona finanțelor partidului.

Din noiembrie 2019, până în decembrie 2020, Ludovic Orban a ocupat funcția de prim-ministru al unui guvern care a organizat două rânduri de alegeri – locale și parlamentare, iar, după alegerile generale, a devenit parlamentar și a fost numit în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

 

În 2017, liderul PNL avea altă atitudine

Spre deosebire de absența de pe lista finanțatorilor importanți ai PNL în 2020, Ludovic Orban a dat dovadă de mult mai multă implicare, din acest punct de vedere, în anul 2017, pe vremea când, practic, nu avea serviciu. Atunci, liderul PNL a reuşit performanţa să efectueze plăţi de peste 14.400 de lei în conturile formaţiunii politice pe care o conduce. Asta, în condiţiile în care Orban figurează ca fiind încadrat, cu jumătate de normă, la o firmă de construcţii, începând cu luna decembrie 2017. Banii au fost viraţi în datele de 8 şi 9 martie, 19 iulie, 30 octombrie, 13 noiembrie şi 11 decembrie 2017.

Nu ar fi nimic neobişnuit dacă Ludovic Orban nu ar fi figurat ca fiind salariat abia din 12 decembrie 2017, când a fost încadrat cu o jumătate de normă, respectiv patru ore pe zi, la firma de construcţii Revicond Calattech SRL, din Târgu Mureş, controlată de un apropiat al său, Daniel Ioan Boca.

 

Campionii cotizațiilor

Conform AEP, anul trecut, cotizațiile încasate de PNL s-au ridicat la suma de 7.417.088,10 lei, sumă care rezultă din documentația întocmită de Antonel Tănase la data de 28 aprilie 2021. Cei mai darnici cotizanți dintre membrii de partid care au plătit, anul trecut, cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de zece salarii de bază minime brute pe țară au strâns 231.555 de lei.

Pe această listă îl regăsim de senatorul Daniel Fenechiu, care a cotizat către organizația de Bacău cu 47.500 de lei. Tot către organizația Bacău a plătit cotizații și fostul deputat Ionel Palăr, propunerea PNL pentru a face parte din CNA, cu 38.000 de lei. Un alt nume de cotizant serios este al deputatului Laurențiu Leoreanu, care a contribuit atât către organizația Neamț, cât și către sediul central cu suma de 30.345 de lei.

 

 

Alexe și Chirica au donat peste o jumătate de milion

58.686.726,11 lei este suma primită de PNL, în 2020, cu titlu de donații a căror valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime pe țară, făcute de persoane fizice. Iar pe această listă se regăsesc membri importanți ai partidului.

Spre exemplu, deputatul Florin Roman a donat către organizația Alba suma de 85.000 de lei, în timp ce Daniel Fenechiu a donat organizației Bacău 145.000 de lei. Revine pe această listă Ionel Palăr, care a donat aceleiași organizații suma de 448.000 de lei. 

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a făcut o donație de 93.000 de lei către organizația Bistrița-Năsăud, iar fostul ministru de Interne Ion Marcel Vela a donat organizației Caraș-Severin suma de 180.000 de lei.

Și Clujul apare cu donații. Emil Boc a donat 46.450 de lei, iar Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a donat 40.000 de lei. Liderul PNL Gorj a contribuit cu 133.800 de lei.

La Iași, controversații Costel Alexe și Mihai Chirica (VEZI FOTO) au donat 446.000 de lei, respectiv 100.000 de lei. Iar actualul ministru al Muncii, ex-vicepremierul Raluca Turcan, a donat organizației de Sibiu suma de 132.260 de lei.  

 

Actualul premier și câțiva miniștri au umblat la buzunar

Spre deosebire de fostul lor șef pe linie guvernamentală, actualii reprezentanți ai Cabinetului au făcut donații la partid. Lucian Bode, ministrul de Interne, a contribuit cu 150.000 de lei pentru organizația Sălaj. Iar la București, actualul premier Florin Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au contribuit cu donații de câte 133.800 de lei.

Donațiile făcute de persoanele juridice la PNL au fost în cuantum de 915.722 de lei, iar donațiile confidențiale, în cuantum de 122.200 de lei, au intrat în contul organizației sectorului 6.

×