x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu, rodul transhumantei

Iliescu, rodul transhumantei

06 Sep 2004   •   00:00

"Sunt rod al transhumantei oierilor din Tilisca". Asa si-a definit presedintele Iliescu originile, povestind ca bunica sa este fiica de ciobani de langa Sibiu, care au ajuns, in timpul transhumantei, pana in sudul Dunarii, la Turtucaia.

MONICA IORDACHE

Presedintele Ion Iliescu s-a declarat "rodul transhumantei oierilor din Tilisca", care s-au plimbat prin tara "pana au ajuns in sudul Dunarii". Seful statului a facut asemenea precizari asupra originii sale sambata, cand a participat, in comuna Tilisca - Sibiu, la sarbatoarea Fiilor Satului Rod. In fata satenilor, Iliescu a povestit ca bunica sa dupa tata era fiica de oieri din Tilisca, dar s-a nascut la Turtucaia si a fost infiata in Oltenita. In schimb, bunicul sau era dintr-un sat de la ses, din Ulmeni. Seful statului a facut aceste dezvaluiri in ideea de a arata ca are radacini adanci in satele de munte, spunand ca si mama sa adoptiva s-a nascut intr-un sat "de pe malurile Izei". Dupa ce le-a povestit istoria familiei sale, satenii din Rod i-au daruit sefului statului o traista si l-au invitat sa asiste la un spectacol de folclor. Vazand traista, Iliescu si-a amintit de o vorba a maramuresenilor: "Nevasta, da-mi clopul si straita ca sa ma imbrac", a reprodus presedintele cuvintele oricarui maramuresean care se pregateste sa iasa in lume.

DIETA. Cu un intreg alai de oficialitati locale, consilieri prezidentiali, SPP-isti si ziaristi, presedintele Iliescu a urcat apoi la cetatea dacica Tilisca.

Pana la ruinele cetatii, seful statului a trebuit, sa i-a in piept un drum de vreo douazeci de minute, dar a spus ca rezista cu brio datorita "antrenamentului de-o viata". "Am facut drumetie mai tot timpul", a povestit Iliescu, adaugand ca si "disciplina alimentara" l-a ajutat. "Am mentinut un anumit echilibru. Nu m-am ingrasat niciodata prea mult, n-am slabit sub o anumita limita", si-a dezvaluit Iliescu secretele dietei.

Cat despre SPP-istii care gafaiau in urma lui, "trebuie sa se adapteze", le-a recomandat presedintele.

BRANZA SI TUICA. De la Tilisca, in drum spre Sibiu, Iliescu s-a oprit la Festivalul Branzei si Tuicii. A gustat un paharel de tuica, un cubulet de branza, a facut o pledoarie pentru omologarea palincii si a primit o oala pe care a promis sa o dea nu sotiei, ci "unei gospodine care stie sa faca sarmale bune". Printre oale s-a plimbat Iliescu si la Sibiu, la Festivalul ceramistilor, provocand o bulversare totala a comertului cu vase de lut.

"AVENTURA"

Pentru presedintele Ion Iliescu, candidatura lui Mircea Geoana la Primaria Capitalei si esecul acestuia au fost "un accident", "o incercare" si "putin aventura". Iliescu nu crede insa ca asta ii va afecta ministrului de Externe viitorul politic. "Nu are importanta. Eu am pierdut alegerile din ’96 si apoi le-am castigat in 2000, deci in viata politica se intampla", a declarat presedintele. "Exista o inertie si a electoratului, din acest punct de vedere, si o anumita conjunctura in cadrul concret al Capitalei. Se invata din toate: si din succese si din insuccese", a adaugat el.

CONGRES

Iliescu a evitat sa precizeze daca doreste sa redevina presedintele PSD, dupa incheierea mandatului de sef al statului, afirmand ca aceasta va fi optiunea comuna a sa si a partidului. "Exista democratie interna de partid. Un Congres va trebui sa consemneze acest lucru", a declarat seful statului. Intrebat daca se astepta ca acest congres extraordinar sa adopte o rezolutie prin care sa fie chemat direct la conducerea PSD, seful statului a declarat ca nu putea fi adoptat un astfel de document deoarece are un mandat de presedinte al tarii, pe care trebuie sa-l duca la capat.
×
Subiecte în articol: politic preşedintele statului iliescu