x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO + LIVETEXT. Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță: România își propune să vaccineze 60%-70% din populație în primele 6 luni

VIDEO + LIVETEXT. Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță: România își propune să vaccineze 60%-70% din populație în primele 6 luni

de Georgiana Oprea    |    04 Dec 2020   •   16:37
VIDEO + LIVETEXT. Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță: România își propune să vaccineze 60%-70% din populație în primele 6 luni

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, prezintă strategia de vaccinare în România, în cadrul unei conferințe de presă ce are loc la finalul ședinței de Guvern.

Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe ordinea de zi a ședinței fiind inclusă strategia de vaccinare anti-COVID-19.

„În CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, campanie care va dura cel puțin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită și strategia, după părerea mea și a specialiștilor, e una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată de Guvern, acum și în CSAT. Această strategie cuprinde pașii de vaccinare”, a declara Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

De asemenea, șeful statului a menționat că persoanele din zona medicală doresc să se vaccineze în proporție de peste 80%.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță: „Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță și de eficacitate reprezintă o șansă de a ieși din această criză. Fiecare țară are propria strategie de vaccinare. În momentul de față, încrederea publică în vaccinare stă la baza succesului acestei campanii. Fiecare persoană trebuie să aibă suficiente informații. Vaccinul este în curs de obținere a avizului de punere pe piață. Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație. În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Concentrarea tuturor eforturilor la nivel mondial au condus să avem un vaccin într-o perioadă mai scurtă, dar care corespunde tuturor rigorilor. Strategia națională de vaccinare conține câteva principii de bază și principalele etape de vaccinare. Prima etapă a vacinării se adresează lucrătorilor din sistemul medical. Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume. De la nivelul centrelor regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite către centrele locale de vaccinare. Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Institutul Canracuzino va fi hub central. Persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare. Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate. Este important să încurajăm și raportarea reacțiilor adverse indezirabile. Ele vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului.”

Principalele declarații ale secretarului de stat Andrei Baciu: „În primul rând, cred că este important să înțelegem că România este parte a unui mechanism European. Vrem să ne bazăm pe transparență totală, pe onestitate, pe informații corecte. Noi am făcut un parteneriat cu OMS și cu UNICEF pentru că ne dorim să avem o campanie atât de vaccinare, cât și de informare. Considerăm că toți profesioniștii din domeniul medical trebuie să fie parte atât în procesul de vaccinare, cât și de informare.”

Cum va decurge campania de vaccinare

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, „este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”.

Categorii de vaccinare:

Categoria I: Va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgență, din medicina primară, laboratoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidențiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Categoria a II-a: Va fi vaccinată populația de risc, respectiv adulții cu vârstă peste 65 de ani, personalul din diverse instituții-cheie.

Categoria a III-a: Va fi vaccinată populația adultă, dar și copiii, în funcție de evoluția epidemiologică.  

În cazul tuturor categoriilor, vaccinarea se va face numai după exprimarea consimțământului.  

Etapele de vaccinare:

Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

Etapa I:

  • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
  • include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social - sistem public și privat)
  • se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.

Etapa a II-a:

  • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
  • include persoanele din categoria a II-a (populația la risc)
  • se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa a III-a:

  • definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare - una sau două doze)
  • include populația generală din categoria a III-a
  • se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.
×