x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungureanu, sub tirul europarlamentarilor

Ungureanu, sub tirul europarlamentarilor

02 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Trimisul special al ziarului nostru la Bruxelles relateaza temele principale ale discutiilor pe care ministrul roman de Externe le-a avut in capitala Uniunii Europene. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a dat ieri raportul membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
IRINA CRISTEA - Bruxelles

NOTA DE TRECERE. Ministrul Ungureanu (stanga) a lasat totusi o impresie buna
Prioritatile de politica externa, in special relatia cu Republica Moldova si cu Ucraina, drepturile minoritatilor, securizarea frontierelor si cota unica de impozitare au fost principalele teme pentru care Ungureanu a avut de dat piept cu "grei" ai forului de la Bruxelles.

LUAT LA INTREBARI. Actualul raportor pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, fostul raportor Emma Nicholson, dar si europarlamentarul ungar Kinga Gal, autori a numeroase amendamente la cel mai recent raport privind Romania, au fost doar cativa dintre cei care au avut o lista consistenta de intrebari pentru Ungureanu. Seful diplomatiei romane a trebuit sa faca precizari cu privire la relatia cu Republica Moldova si a reamintit ca vizita la Chisinau a presedintelui Traian Basescu a fost prima dupa sase ani si ca scopul sau a fost de a atrage atentia guvernantilor moldoveni ca "Romania este sansa lor spre Europa".

PROMISIUNI. Problemele interne ale Romaniei au fost, si ele, trecute in revista, iar Ungureanu a dat asigurari ca, in ceea ce priveste coruptia, se va actiona inclusiv in interiorul Ministerului Justitiei. El a mai spus ca definirea responsabilitatilor Jandarmeriei, unul dintre punctele-cheie ce trebuie bifate la capitolul Justitie si Afaceri Interne, va fi rezolvata pana in luna martie. Prestatia ministrului, aflat pentru prima oara sub tirul europarlamentarilor, a avut parte de o primire favorabila. "Este un tanar ambitios si voluntar", a comentat raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici. Socialistul francez nu a pierdut ocazia sa reaminteasca Romaniei ca "aderarea nu se joaca in 2005, ci in 2007" si ca atitudinea sa si a Parlamentului European va continua sa fie "amicala si exigenta".

In ce priveste relatia cu Ucraina, in special problema Bistroe si cea a Insulei Serpilor, Ungureanu a spus doar ca, dupa intalnirea presedintilor Basescu si Iuscenko, relatiile dintre cele doua tari au intrat intr-o noua faza si ca Romania se asteapta din partea Ucrainei la raspunsuri europene la solutiile pe care le-a propus.

Cota unica de impozitare a fost un subiect pe care conservatorii si socialistii din forul european s-au contrazis cu liberalii. Pe fondul acestor discutii, Ungureanu a spus ca aceasta cota reprezinta un experiment fiscal la care Guvernul tine si in a carui reusita crede.
×
Subiecte în articol: observator ungureanu