x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea Danielei

Povestea Danielei

14 Mai 2004   •   00:00

O prostituata minora din Barlad este motiv de demisie pentru un consilier din Guvernul francez si martora in proces.
Daniela Arnautu a parasit Barladul si se prostitueaza la Paris. La numai 17 ani, ea este in centrul unui scandal sexual care l-a facut sa demisioneze pe consilierul premierului Frantei. Jurnalul National va prezinta azi povestea unei fete care castiga pe noapte cat un profesor roman intr-o luna.

Fata din Barlad care a zguduit Guvernul Frantei

Povestea Danielei, minora din Romania aflata in centrul unui scandal sexual in Franta, a inceput, pentru presa, la Paris. In spatele istoriei pariziene se afla, insa, realitatea romaneasca. Daniela a lasat in urma Barladul natal si a ales prostitutia in Europa.
MARINA CONSTANTINOIU, EDUARD PASCU

La 20 aprilie, presa franceza isi freca mainile a satisfactie in fata unui subiect „gras". Consilierul pentru comunicare al premierului Jean-Pierre Raffarin, Dominique Ambiel, fusese prins cu o prostituata minora. Romanca. Nu in flagrant, ci cu ea alaturi, in masina proprietate personala. Furios ca a fost prins pe picior gresit, el s-a luat la harta cu politistii, ceea ce i-a agravat situatia deja jenanta in care se afla. La 7 iunie, fostul om de incredere al lui Raffarin va da socoteala in instanta pentru „ultraj la adresa agentilor de politie" si pentru ca „a solicitat, acceptat si obtinut relatii de natura sexuala din partea unei minore care se prostitua". Romanca va fi martor in proces.

Cine e „minora"?

Numele ei este Daniela Arnautu. Are doar 17 ani, dar deja o bogata experienta in ale sexului. Acum e la Paris, unde autoritatile, actionand sub incidenta legilor privind protectia minorilor, au trimis-o la un camin, pentru a o impiedica sa se mai prostitueze pe trotuarele Capitalei. Fiind minora, ea nu poate fi expulzata, iar de bunavoie nu vrea sa revina in Romania, la Barlad, orasul natal. A lasat in urma o familie, o scoala, un oras, o tara. Pe buna dreptate, ziaristii francezi, confruntati nu pentru prima oara cu un caz de prostitutie la minori proveniti din Estul Europei, in special Romania, s-au intrebat, zile la rand, ce anume a determinat-o pe Daniela sa plece si sa opteze pentru strazile Parisului. Interesant ar fi de aflat ce intrebari si-or pune organizatiile si fundatiile din Romania, care se tot lauda cu programe care mai de care mai europene de protectie a minorilor.

In cautarea vinovatilor

La Barlad, pe strada Vasile Parvan, la numarul 66, intr-un bloc saracacios, cu o vecinatate pestrita, a locuit, in ultimii trei ani cu intermitente, Daniela Arnautu. Parintii ei, inca tineri - mama, Petruta, are 50 de ani, iar tatal, Mihai, 56 - sunt someri. Familia Arnautu traieste greu, din agoniseala de pe o zi pe alta a mamei, care munceste ca menajera la cateva familii, si din ajutorul de somaj al tatalui, care se va termina si acesta peste sase luni.

Nu departe de blocul lor e ghetoul. Nu i-am patruns secretele, mirosul pestilential oprindu-ne la intrare. Ceva mai incolo inflorisera afisele electorale. Cica e ceva bataie pe Primarie. Vreo zece candidati, zic localnicii. Dar au si de lucru: numai decorul selenar de pe strada Danielei le da de furca pentru cateva luni bune.

De la „inaltimea" covorului de coji de seminte din „cartier", viata se vede cu alti ochi, probabil. Atunci cand prin fata ta trece un BMW rosu aprins condus de o blonda bine imbracata, la 14 ani iti poti imagina ca totul e posibil. O plimbare cu o astfel de masina poate fi cheia spre „Paradisul" pe care si-l imagineaza fiecare cum vrea.

Mama Danielei nu stie - sau mai degraba nu vrea sa ne vorbeasca despre asta - in ce anturaj a putut intra fata sa. Cert este ca „de la 14 ani a luat-o razna. A inceput sa lipseasca de acasa, pleca, venea inapoi, iar pleca. N-a terminat nici opt clase, desi in primii ani de scoala invata bine si era cuminte". Petruta Arnautu e zgarcita la vorba. Se simte haituita de aparatul de fotografiat, dar si de sot - puternic „afumat" - care nu a fost de acord ca ea sa ne vorbeasca. Singura ei arma, singura explicatie era un „nu" de care s-a agatat de-a lungul conversatiei pe care a avut-o cu trimisii Jurnalului National. „Nu stiu mai multe! Ce sa va spun?! Ce pot sa spun mai mult? Pleca de acasa! Am incercat, am vorbit cu ea, am rugat-o sa-si vada de scoala, dar pana la urma eu m-am imbolnavit, iar ea si-a vazut de rele. Am anuntat si Politia, dar nici ei n-au putut face nimic", ne-a declarat, aproape impietrita, mama Danielei. O mama care sufera in tacere, macinata de boala si de nevoia de bani pentru tratament. Si supravietuire.

„M-am trezit ca avea pasaport"

Bine, dar fata trebuie sa fi cazut intr-o capcana. Cineva trebuie „sa-i fi deschis ochii", s-o fi ajutat sa iasa din tara, sa ajunga in Franta. „Nu stiu cine, eu nu i-am cunoscut prietenii, nu-i aducea acasa niciodata", e explicatia mamei.

Petruta mai are un baiat. Are 29 de ani, a terminat 10 clase si, spre deosebire de Daniela, „era cuminte ca o fata. El are serviciu, e om serios". Am intrebat-o pe mama Danielei cum isi explica faptul ca fata ei, la 14 ani, a avut bani sa-si faca pasaport. „Eu nu ridicam alocatia, ea lua banii aia. Probabil din ei si-a facut pasaport. M-am trezit ca avea pasaport. Si acum aflu de la presa unde e si ce-i cu ea. Noua nu ne-a dat nici un semn, nici o scrisoare". A mancat bataie acasa, a avut conflicte cu parintii, un scandal major, care s-o impinga sa faca pasul asta? „Taica-su n-a batut-o niciodata. Eu i-am mai tras cate una, am mai avut discutii cu ea, incercam s-o conving ca nu-i bine ce face. Noi am fost sapte frati, dar nu le-am facut asa ceva parintilor nostri", ne-a spus mama Danielei.

„Nu a trimis nici un ban"

Intr-unul dintre numeroasele articole despre „scandalul Ambiel-Daniela", cotidianul francez Liberation o cita pe tanara din Romania sustinand ca nu are un „peste" care s-o fi plasat-o „pe piata franceza" si ca nu da nimanui bani, din ce castiga, cu exceptia familiei. Mama o contrazice: „Nu ne-a trimis nici un ban! Daca ar fi trimis, mai aveam eu nevoie sa muncesc ici si colo, ca sa intretin familia? Eu nici nu stiu unde e".

Un dialog aproape dezarmant, purtat in strada, in fata blocului, cu o mama. De peste drum, un grup de tineri ceva mai instariti ne-a reperat fotoreporterul si a tras concluzia, zambind cu subinteles: „Au venit sa scrie despre saracie".

La Scoala de Arte si Meserii

Daniela a fost eleva la Scoala Generala Nr. 3, devenita Scoala de Arte si Meserii. In februarie 2004 s-a consemnat, cu acte-n regula, abandonul scolar. Fata a prezentat spre legitimare pasaportul. Acolo i-a descoperit profesorul de matematica si viza de Italia. „Dintr-a VI-a a luat-o pe cai gresite. Eu i-am spus mamei, am avertizat-o", ne marturiseste insusi profesorul de franceza al Danielei. Ce ironie! Acum e la Paris! Unde, intr-o franceza stricata, le-a spus ziaristilor francezi ca nu vrea nici in ruptul capului sa vina in tara si ca munceste pe bani. Si castiga! Numai de la Dominique Ambiel, cu care sustine ca s-a intalnit de patru ori, lua intre 150 si 180 de euro. „Cat, pe seara? E mai mult decat salariul meu pe o luna", comenteaza, cu ochii-n pamant, unul dintre profesorii Danielei.

LA STRASBOURG. „Si unde este acum Daniela?", ne intreaba profesorii, care incearca sa ne convinga, aratandu-ne panoul de onoare al scolii, de faptul ca nu toti elevii lor sunt ca ea. Au si olimpici, au multi elevi buni. Stim si noi asta, dar uite ca parca-i un facut, si Romania se disculpa ca nu e tara de hoti, atunci cand scriu strainii despre hotii nostri. „Aaa, la Paris? Daca era la Strasbourg, mai intelegeam, e plin de barladeni acolo. Incearca sa castige un ban", ne-a explicat, pe post de incheiere, unul dintre profesori.
×
Subiecte în articol: mama observator