x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 15 mai 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 15 mai 2004

15 Mai 2004   •   00:00

„Aratul: Ocupatie si ritual", la Muzeul Satului

Ieri s-a deschis la Muzeul Satului expozitia „Aratul: Ocupatie si ritual", realizata in cadrul manifestarii europene „Primavara Muzeelor". Expozitia bucuresteana aduce in fata publicului istoria inceputului de an agrar si practicile rituale aferente, ilustrate prin piese de exceptie din patrimoniul institutiei. „Prin aceasta manifestare se materializeaza legatura dintre doua tipuri de tezaure: unul vazut si altul nevazut. Muzeul Satului deschide o noua etapa in insasi gandirea ideii de muzeu", afirma Doina Isfanoni, sef-sectie Cercetare-Dezvoltare din cadrul institutiei. (Catalin Pruteanu)

Centre de documentare pentru elevi

Elevii din localitatile Bodesti si Brusturi, judetul Neamt, au de ieri doua noi centre de documentare si informare, inaugurate de secretarul de stat pentru Invatamant Preuniversitar, Irinel Chiran, si Excelenta Sa Philippe Etienne, ambasadorul Frantei la Bucuresti. Centrele de documentare si informare au fost infiintate cu sprijinul financiar al Serviciului de Cooperare si Actiune Culturala din cadrul Ambasadei Frantei la Bucuresti, cu 1.250.000 de euro si 6 miliarde de lei alocate de minister. In Romania au fost infiintate, din 2000 pana acum, 264 de centre de documentare si informare. (Eugenia Mihalcea)

Locuri de munca in constructii pentru persoanele cu handicap

Bursa locurilor de munca adresata persoanelor cu handicap, organizata ieri la nivel national, s-a desfasurat cu dificultate in Bucuresti. Organizatorii nu au adus interpreti, desi anuntasera locuri de munca pentru toate tipurile de handicap. O parte dintre agentii economici prezenti la bursa au venit cu interpreti. Persoanele cu handicap au primit si oferte de munca in domeniul constructiilor sau in locuri care necesita servicii la inaltime. La nivel national au fost selectate in vederea incadrarii 1.997 de persoane, iar incadrate pe loc au fost 191, desi au fost oferite 11.049 de locuri. La bursa au participat 5.735 de persoane. (Anca Soineanu)

Se redeschid dosarele lui Csibi Istvan

Procurorii trimisi de Parchetul General la Targu-Mures sa cerceteze toate dosarele omului de afaceri Csibi Istvan au inceput sa redeschida primele cazuri ingropate de autoritati. Potrivit anchetatorilor, dintre cele 12 cauze luate in vizor, cinci au fost deja trimise la instanta prin rechizitoriu. Parchetul General a transmis ca in cel mai scurt timp vor fi redeschise alte patru cazuri, in care au fost cercetati Istvan sau apropiatii lui. Csibi Istvan este acuzat de tentativa de omor, iar patru dintre acolitii lui sunt acuzati de talharie si ultraj. (Miruna Pasa)

24.000 de de consumatori de heroina

Un bucurestean din 100 utilizeaza heroina injectabila, conform unei statistici facuta publica de Agentia Nationala Antidrog (ANA), informeaza Mediafax. In premiera in Romania, studiul a utilizat sistemul de codificare a consumatorilor de droguri injectabile, care se adreseaza programelor de schimb de seringi. Estimarea a fost facuta de ANA si programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, in perioada 1 iunie-1 decembrie 2003. „Multi ani la rind am subestimat proliferarea traficului si consumului de droguri", a declarat ieri presedintele ANA, Pavel Abraham.

Edilii delapidatori

Politistii suceveni au finalizat cercetarile in cazul primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, si a viceprimarului localitatii, Ioan Aparascai, care sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice si delapidare. Dosarele celor doi vor fi inaintate Parchetului de pe linga Tribunalul Suceava, a declarat seful Serviciului Cercetari Penale din cadrul Politiei Judetene, comisarul-sef Vasile Grigorean. Primarul este acuzat ca ar fi prejudiciat localitatea cu 86 de milioane de lei si ca a facut plati ilegale de 27,9 milioane de lei. (Nicu Amuraritei)
×
Subiecte în articol: observator