x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Munti de zapada zac pe strazile Capitalei

Munti de zapada zac pe strazile Capitalei

31 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Marea deszapezire le-a dat si de data asta batai de cap edililor din Capitala. Unde ducem zapada? Asta a fost intrebarea. Primarul general interimar, Razvan Murgeanu, a vrut s-o duca in lacurile bucurestene, in timp ce ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a cerut o analiza mai serioasa a problemei.
MONICA C. ANDREI, LUCIAN FLOREA

click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
LA LOPATA. Bucurestenii au fost nevoiti sa curete singuri zapada acolo unde utilajele primariilor nu au intervenit
A doua zi dupa ce ninsoarea a incetat in Bucuresti, a venit momentul pentru "marea deszapezire". In ciuda declaratiilor facute de edilii orasului, utilajele firmelor de salubrizare lipseau ieri de pe cele mai multe din strazile Capitalei. Ce au reusit autoritatile sa curete in timpul noptii a fost si ceea ce au vazut bucurestenii toata ziua de ieri. S-a circulat bara la bara, iar calatorii au fost nevoiti sa astepte mijloacele de transport in comun in plina strada, pentru ca refugiile RATB erau pline de zapada. De fapt, peisajul era diferit de la un cartier la altul, daca zona era centrala si locuita de un om politic important, nu mai era strop de zapada, daca nu se incadra in "urgenta unu", era dezastru. Personajele principale au fost salariatii firmelor de salubrizare, care s-au jucat ieri de-a plimbatul zapezii de pe trotuar pe carosabil si invers.

Ca in fiecare an, dupa cateva zile de ninsoare, autoritatile se chinuie sa gaseasca o solutie pentru a depozita mormanele de zapada din strada. Si asta pentru ca majoritatea contractelor pe care autoritatile le-au incheiat cu societatile de salubrizare au fost facute pe genunchi, fara a preciza clar care sunt obligatiile acestora in astfel de situatii.

SOLUTII-SOC. Cert este ca ieri nu se stia clar unde trebuie dusi muntii de zapada care tronau pe bulevardele bucurestene. In timp ce firmele de salubrizare dadeau vina pe costurile foarte mari privind transportul zapezii la groapa de gunoi, Razvan Murgeanu, primarul general interimar al Capitalei, venea cu o solutie socanta.

"Am dat o dispozitie care prevedea incarcarea zapezii si aruncarea ei in lacurile bucurestene. Ma refer la Lacul Morii si Colentina. Am luat si acceptul Ministerul Mediului, pentru ca zapada nu contine substante care sa dauneze sistemului ecologic", ne-a spus Murgeanu.

Lucrurile nu erau chiar asa de clare, pentru ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a cerut mai intai sa se faca o comisie. "Se va intruni o comisie din care vor face parte reprezentanti ai Primariei Capitalei, Agentiei Mediului si Apele Romane. Trebuie gasita cea mai buna solutie. In prima faza va fi analizata clorura de calciu care se gaseste in substantele folosite la deszapezire, si apoi se va lua o decizie", ne-a spus Sulfina Barbu. Ea a mai precizat faptul ca nu se poate transporta zapada doar in doua puncte ale orasului, pentru ca asta ar insemna costuri prea mari pe transport.

"PRIORITATI". Pana cand apele se vor limpezi, zapada va fi ridica in functie de prioritati.

"Totul este in functie de posibilitatile de transport. Acum ne ocupam de muntii de zapada din fata Guvernului si a Senatului. Operatiunea nu este foarte scumpa, dar nici ieftina. O tona de zapada costa intre 4 si 5 euro, mai scump este transportul", ne-a spus Florea Sava, reprezentantul firmei de salubrizare REBU.

Chiar daca pare incredibil au fost si zone in Capitala unde nu s-a intervenit mai deloc. Sectorul 5 poate fi un exemplu in acest sens. Pe Calea Rahovei sau pe Strada Mihail Sebastian nu s-a vazut ieri nici un echipaj de deszapezire. Primaria Sectorului 5 este singura administratie locala care n-a incheiat un contract cu o firma de salubrizare.

69 DE DRUMURI JUDETENE, BLOCATE
PRIORITATI. Muntii de zapada asteapta sa fie ridicati, mai intai din centru si apoi din cartierele periferice
Mai multe drumuri nationale au fost deblocate si redate circulatiei, a anuntat ieri directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mihail Basulescu. Ieri, la ora 14:00, din cele 9 drumuri nationale pe care nu se putea circula intre 29 si 31 ianuarie, doar pe doua circulatia era intrerupta: pe DN 3, intre Ostrov si Viisoara (judetul Constanta) si pe DN 67 D, pe segmentul Obarsia Closani (judetul Mehedinti). Ieri la pranz mai erau blocate 69 de drumuri judetene din 14 judete, dintre care zece in judetul Botosani, cate opt in judetele Bacau, Iasi si Constanta, cate sase in judetele Braila si sapte drumuri in judetul Giurgiu. Populatia si agentii economici din Bucuresti care nu vor curata zapada din fata imobilelor sau a sediilor risca amenzi cuprinse intre 1 si 5 milioane de lei, potrivit unei hotarari a Consiliului General al Capitalei. (Iohanna Onaca Purdea)

UN TREN A INTARZIAT 300 DE MINUTE
Utilajele de deszapezire au actionat continuu in tara pentru deblocarea drumurilor. Totusi traficul s-a desfasurat greu, o masina de Salvare a ajuns cu intarziere, din aceasta cauza un copil de 1 an si 8 luni, din localitatea constanteana Pantelimon, a murit. Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a fost ieri-dimineata la Constanta pentru a observa modul in care se desfasoara traficul rutier si feroviar in zona, dupa incetarea viscolului. El a participat la lucrarile Comandamentului de Urgenta si a vizitat sediul Regionalei CFR Constanta si pe cel al Regionalei de Drumuri Nationale. Ministrul a aflat ca cea mai mare intarziere a fost inregistrata la trenul Intercity 588 Tulcea - Constanta, care a ajuns la destinatie cu 300 de minute peste ora programata. Din dispozitia conducerii regionalei CFR, trenul s-a deplasat in regim de personal pentru a lua totii calatorii din statii. (Mariana Craciun)

VACANTA
Elevii din mai multe judete au avut ieri zi libera din cauza zapezii. In judetul Constanta, in scolile din localitatile Adamclisi, Urluia, Zorile, Abrud, Nisipari, Poarta Alba, Rasova si Cochirleni nu s-au tinut ore. In judetul Mehedinti, la scoala generala din comuna Bacles s-a inregistrat o frecventa de 50%, iar scoala cu clasele I-VIII din Balvanesti nu a functionat, deoarece elevii din satele Siroca, Godeanu, Calinesti si Parlagele nu au putut ajunge din cauza drumurilor inaccesibile. Cursurile vor fi recuperate sambata. In judetul Neamt nu au functionat sase scoli. (Eugenia Mihalcea, Oana Antonescu)

RESTRICTII
Caderile abundente de zapada au obligat autoritatile sa ia masuri impotriva celor care nu sunt echipati corespunzator pentru iarna. Astfel, la intrarea in tara, prin anumite puncte de frontiera, a autovehiculelor de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone (categoria N3), care nu sunt echipate pentru iarna (lanturi, nisip, lopeti), a fost interzisa in perioada 30 ianuarie-7 februarie. Aceasta masura se va aplica la punctele de trecere a frontierei Portile de Fier I, Bechet, Calafat, Giurgiu, Ostrov, Negru Voda, Vama Veche, Galati, Oancea, Albita si Sculeni. (Eduard Pascu)

AMANARE
Politistii de la Circulatie au fost scosi in strada la dat zapada. Asa se face ca de la vladica la opinca toti politistii sunt implicati in activitati specifice situatiei de urgenta, in special pentru a facilita utilajelor de deszapezire degajarea cailor rutiere atat in localitati, cat si in afara acestora.

Totodata, Directia Politiei Rutiere a decis intreruperea activitatii de examinare a candidatilor in vederea sustinerii permisului de conducere, pana cand conditiile meteo-rutiere vor permite desfasurarea acesteia in deplina siguranta. (Eduard Pascu)
×
Subiecte în articol: judeţul observator zăpadă drumuri