x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Izvorul Muresului - SOS romanii din afara si Har-Cov

Izvorul Muresului - SOS romanii din afara si Har-Cov

27 Iul 2004   •   00:00

Participantii la Universitatea de Vara Izvorul Muresului au cerut organelor abilitate ale statului, partidelor politice si societatii civile sa ia masuri urgente pentru rezolvarea problemelor romanilor de peste hotare, ale celor din Harghita si Covasna si ale romano-catolicilor din Moldova, informeaza Rador.

PROPUNERI. Ei au avansat o serie de propuneri menite sa rezolve aceste probleme. Printre acestea se numara implicarea financiara a statului in sustinerea activitatilor de lobby, propuse de diaspora romana, consultarea si includerea reprezentantilor minoritatilor nationale romanesti din vecinatatea Romaniei la negocierile bilaterale pe teme de interes major, identificarea mecanismelor necesare prin care sa fie aplicat principiul reciprocitatii in materie de respectare a drepturilor minoritatilor nationale de pe teritoriul statelor vecine tarii noastre si facilitarea acordarii cetateniei romane a celor care dovedesc implicare in activitatile de promovare a identitatii nationale. De asemenea, s-a mai propus sustinerea presei de limba romana, in special a celei din comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei, intensificarea eforturilor diplomatice de recunoastere a romanilor din aceste state ca minoritati nationale sau marirea numarului de burse si a cuantumului acestora acordate tinerilor etnici romani din tarile vecine.

IDENTITATE. Pentru romanii din Harghita si Covasna s-a cerut consolidarea statutului limbii romane ca limba de stat pe teritoriul Romaniei, elaborarea unei strategii unitare si coerente care sa vizeze pastrarea identitatilor nationale si promovarea drepturilor ce le revin in propria tara, sustinerea proiectelor institutiilor culturale ale romanilor din cele doua judete sau crearea unei file de buget din bugetul de stat pentru sustinerea societatii civile si a presei din Harghita si Covasna.

CERERI

In ceea ce priveste romano-catolicii din Moldova s-a cerut stimularea investitiilor economice in satele locuite de acestia din Bacau, Iasi si Neamt, elaborarea unei strategii prin care sa fie derulate proiecte in beneficiul romano-catolicilor in vederea stoparii maghiarizarii acestora de catre asociatiile ungare.

×
Subiecte în articol: observator