x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hot omorat in cartierul Primaverii

Hot omorat in cartierul Primaverii

de Radu Crivat    |    07 Oct 2005   •   00:00
Hot omorat in cartierul Primaverii

Sotul creatoarei de moda Romanita Iovan a impuscat mortal, miercuri noaptea, un barbat pe care l-a surprins in locuinta lor, situata in cartierul Primaverii din Capitala. Procurorii nu se grabesc cu verdictul "legitima aparare", ci ancheteaza, deocamdata, un omor.

Sotul creatoarei de moda Romanita Iovan a impuscat ieri mortal un hot care a incercat sa jefuiasca imobilul din Primaverii in timp ce proprietarii dormeau linistiti intr-una din camere.

Locuinta familiei Iovan, o casa impunatoare cu doua etaje, este situata pe Strada Herastrau, la numarul 20, in cartierul de lux Primaverii. Miercuri noaptea, in jurul orei 3:00, un hot a intrat in casa pe unul dintre geamurile inguste de la subsolul cladirii pe care proprietarii il lasasera intredeschis.

FURT. Patruns in casa, hotul, un barbat de statura mica, a urcat de la subsol in living si a sustras cateva bijuterii si un ceas. Raufacatorul a vrut apoi sa intre in dormitorul in care se aflau cei doi soti, situat la etajul doi al imobilului. In acel moment, Romanita Iovan s-a trezit si a inceput sa tipe. "O silueta in noapte, in usa, cam atat pot sa-mi imaginez. O chestie mica, slaba, fara masca pe fata", a fost descrierea pe care a facut-o creatoarea de moda spargatorului. Hotul a fugit, iar sotul Romanitei, Adrian Iovan, a luat pusca de vanatoare, de calibrul 12 milimetri, din rastelul in care o pastra si a plecat in cautarea raufacatorului.

ACCIDENT. Potrivit lui Adrian Iovan, hotul a deschis geamul de la bucatarie si a vrut sa sara in curte, dar a cazut pe terasa laterala a casei, inaltimea fiind prea mare. "Hotul a luat-o la fuga pe scari si a sarit pe geam de la etajul unu, dar nu a stiut ca avem curte interioara si ca este echivalentul etajului doi. Eu l-am vazut pe geam si am crezut ca s-a terminat povestea. Am sunat la Politie, dar n-am reusit sa prind. I-am zis sotiei sa sune la Politie, iar eu m-am dus sa iau pusca din rastel, banuind ca s-ar putea sa fie mai multi in casa, la demisol sau la parter. Am coborat si apoi s-a intamplat accidentul", a descris Adrian Iovan intamplarea. Romanita Iovan a spus ca sotul ei a incercat sa-l loveasca pe hot cu arma, dar aceasta s-a descarcat accidental. Hotul a fost impuscat in cap si a murit pe loc. Pentru ca barbatul a fost practic decapitat de alicele trase din arma de vanatoare, politistii l-au identificat dupa amprente. El se numeste Bogdan Florin Iancu, in varsta de 27 de ani. Tanarul avea la activ sapte condamnari pentru furt. In acest an, Bogdan Iancu a fost arestat la 18 mai, fiind acuzat de furt calificat, si a fost eliberat la 15 iunie.

REACTIE
"Am reactionat probabil cum ar fi reactionat oricare dintre dumneavoastra" - Adrian Iovan

TEAMA
"Nu stiu ce as fi facut daca eram singura in casa, fara sotul meu" - Romanita Iovan

ANCHETA
Adrian Iovan, cercetat pentru ca a ucis hotul, ar putea scapa de pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea de omor daca anchetatorii vor stabili ca el beneficiaza de prevederile legitimei aparari. "Este adevarat ca sunt in vigoare prevederile privind egalitatea armelor, la riposta, adica daca te ataca cineva cu un cutit trebuie sa raspunzi la fel ca sa fii in legitima aparare. Insa conditiile starii de legitima aparare au fost extinse prin modificarea Codului Penal din 2002. Astfel fapta pe care o comiti atunci cand respingi un hot din propria casa este considerata ca fiind comisa in legitima aparare", ne-a declarat seful Parchetului Capitalei, prim-procurorul Nestor Dragos. Noul articol introdus in urma cu trei ani prevede ca "se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane, prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea". (Violeta Fotache)

CE SPUN ANCHETATORII
Desi la prima vedere pare sa fie vorba despre comiterea unui omor in legitima aparare, anchetatorii nu se pripesc cu verdictul. "Facem cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de omor. Deocamdata avem «filmul» dat de Adrian Iovan, versiune confirmata de sotia lui, atat cat a auzit. Cea mai puternica varianta la ora actuala pare a fi legitima aparare, dar ramane de vazut daca arma s-a declansat singura, asa cum a spus el", ne-a declarat ieri seful Parchetului Tribunalului Bucuresti, Nestor Dragos. Procurorii, ajunsi la fata locului pe la ora 3 dimineata, au stabilit deocamdata ca hotul a intrat in casa prin subsolul vilei, unde de altfel ghinionistul spargator si-a pierdut telefonul mobil. "Cand a dat peste proprietari, hotul a fugit, a sarit pe un geam si a cazut intr-o curte interioara, peste niste pomi. In acest timp, Iovan spune ca si-a luat arma, pentru ca nu stia cati atacatori sunt. Apoi a vazut hotul cum intra pe veranda. Si ne-a declarat ca nu a tras, ci a folosit pusca mai degraba ca pe un «par». Ne-a spus ca l-a lovit pe hot cu arma peste mana dreapta, moment in care aceasta s-ar fi declansat. Un singur foc. Chiar in capul hotului", ne-a spus Nestor Dragos. Romanita a declarat anchetatorilor ca nu a vazut scena omorului. "Am auzit bubuitura armei pe veranda!", a spus sotia lui Iovan. Anchetatorii nu sunt lamuriti, motiv pentru care il vor mai audia pe sotul creatoarei de moda, dar numai dupa ce vor fi efectuate toate expertizele. In functie de rezultatele acestora, procurorii vor afla daca "filmul" este cel dat de Iovan. (Violeta Fotache)

CA LA SWAT
Adrian Iovan s-a aparat de hot cu o pusca similara celei folosite de trupele SWAT, cu care ne-au familiarizat atat de mult regizorii de filme. Arma de vanatoare folosita este marca Winchester "Pump action", calibrul 12.

Comisarul-sef Niculae Marinescu, directorul Directiei Arme si Munitii din IGP, ne-a declarat ieri: "Adrian Iovan are permis de portarma. El este in evidentele noastre de zece ani, de cand a devenit vanator. Potrivit legii, armele se pastreaza separat de munitie, depozitate in casete, dulapuri din metal, special omologate de Autoritatea Nationala de Omologare a Armelor de Foc si Munitii. Se pastreaza in compartimente diferite, fiecare cu incuietoare speciala". Rapiditatea cu care a reusit pilotul TAROM sa descuie cuferele si sa incarce arma arata o foarte mare mobilitate si capacitate de reactie extraordinara in conditii de stres. Sau faptul ca arma si munitia nu erau depozitate intocmai ca la carte. Aceste aspecte ar putea sa-l duca pe Iovan foarte aproape de acuzare. (Violeta Fotache)

Povestea spargatorului

FINAL. Un ingrijitor spala ieri-dimineata sangele lui Bogdan

Dincolo de activitatea lui de spargator, cu sapte condamnari la activ, Bogdan Florin Iancu avea, ca orice om o familie, vecini. In fata lor, el este, chiar si acum, "baiatul cumsecade", care "nu merita o asemenea moarte", dupa cum ne-au spus ieri vecinii de bloc de pe Strada Baciului.

LACRIMI. "Vestea mortii lui Bogdan a cazut ca trasnetul peste Mihaela, sora lui mai mare care l-a crescut. Amandoi sunt oameni linistiti. Nu m-au deranjat niciodata. Ba chiar Mihaela ma mai ajuta, ca de trei-patru ani eu nu mai vad deloc", ne-a spus aseara o vecina, Ana. "Bogdan locuia cu sora lui abia de anul acesta. E trecut in cartea de imobil", ne-a spus Iulica, sotia administratorului de bloc. "A venit Politia la mine si m-a intrebat: cine locuieste acolo, de cand, daca e trecut in acte Bogdan Iancu?". Femeia l-a descris apoi pe cel care a murit: "Era un baiat de 27 de ani, mijlociu de statura, cu o fata prelunga, cu parul saten. Tot ea ne-a povestit cat de indurerata era Mihaela aseara: "Era umflata de plans. Cauta disperata un numar de telefon, ceva, un ajutor, sa gaseasca un preot. Mi-a spus: «A murit fratele meu!». Era nauca".

SARACIE. Povestea vietii celor doi frati, asa cum ne-au relatat-o vecinii, este una trista. "Desi e mai mare doar cu doi ani, Mihaela l-a crescut pe fratele ei. Au si mama, au si tata, dar au fost niste copii foarte, foarte saraci. Ca sa-l creasca pe Bogdan, ea nici nu si-a terminat scoala. Abia acum face liceul, la seral. Si are de crescut si o fetita de 12 ani, Ema", ne-a spus Ana. Femeia nu stia nimic de antecedentele penale ale lui Bogdan: "Venea rar aici. El locuia in Germania, din cate stiu eu. Si avea si doi copii acolo, doi baieti. Ne-a spus ca a venit doar pentru scurt timp in Romania si ca trebuie sa plece destul de repede inapoi". Acum dupa ce a aflat de tragedie, Ana - un om care stie sa ierte - crede ca: "Oricine are dreptul la a doua sansa"! (Violeta Fotache, Miruna Pasa)

Fortareata bogatanilor

AVERE. In fata casei din Herastrau 20 trona o masina de lux

Doi angajati ai unei firme de protectie instalau ieri la pranz un nou sistem de alarma la numarul 18 pe Strada Herastrau. Proprietara casei lipite de cea a sotilor Iovan parea agitata si nerabdatoare ca cei doi tehnicieni sa termine de instalat sistemul care sa o asigure ca nu va avea si ea vizitatori nocturni nepoftiti. Vizavi de cele doua case functioneaza doua firme, iar prin geamuri se vad privirile curioase si inspaimantate de grozavia intamplarii de peste drum.

URME. In fata garajului familiei se mai vad inca urme de sange inchegat, iar becul de la intrare pare sa fi fost uitat aprins de peste noapte. Un inger de bronz de la intrarea in luxoasa locuinta pare sa-si fi pierdut o aripa in urma conflictului din noapte, iar flacara de sticla a tortei pe care o tine in mana este facuta tandari pe scarile de la intrare. Versurile de pe gardul vecin par inspirate de oponenta dintre averile proprietarilor din zona si deznadejdea celor care lucreaza pentru ei. In multe din casele din jur se lucreaza. Muncitorii privesc curiosi. Cei mai multi nu-si permit sa intre in vorba cu ziaristii curiosi. Muncesc la negru, pentru cateva sute de mii pe zi, si din punct de vedere legal, nu au ce cauta pe acolo. Isi stiu bine lectia si pastreaza distanta. Notorietatea direct proportionala cu dimensiunea averilor nu-i protejeaza insa de hoti pe proprietarii caselor din cartierul Primaverii, la fel cum pe muncitori nu-i fereste nimeni de "sansa" de a lucra fara acte legale.

VECINI DE TOP. Mircea Lucescu, fratii Paunescu sau ambasadorul britanic sunt vecini cu familia Iovan. Un pensionar dintre cei care castiga 300.000 de lei pe zi zugravind una din vilele imediat vecine celei in care a avut loc crima isi aduce aminte ca in urma cu doi ani a fost sparta vila imediat urmatoare celei in care isi are resedinta ambasadorul irakian. Asta, in ciuda faptului ca zona este impanzita de sisteme de alarma si militari ai Ministerului de Interne cu arme la subrat si cu marca trupelor "antitero" pe uniforme. (Doru Cobuz)

O ROMANITA DE MILIOANE
Creatoarea de moda Romanita Iovan (40 de ani), fosta Ciolcan, si-a inceput cariera ca manechin si a ajuns in topul femeilor de succes dupa o afacere cu confectii de lux si import de produse si accesorii de lux. Ea este reprezentanta marcii Escada in Romania. Averea sa este estimata la 6 milioane de dolari. Sotul sau, Adrian Iovan, este pilot de aeronave la TAROM. Romanita l-a cunoscut datorita unui avion care a intarziat la decolare, iar casatoria lor din 6 septembrie 2003 a fost unul dintre evenimentele mondene de top ale anului.

PONT TELEVIZAT
Cu doar trei zile inainte ca hotul sa intre in casa peste sotii Iovan, locuinta acestora a fot prezentata detaliat in emisiunea "Arhitectonic" de la Realitatea TV. O serie de articole a aparut in ultimele luni in revistele de specialitate cu acelasi subiect, motiv pentru care simpli muritori care se aflau ieri in apropierea locuintei in care a avut loc incidentul acuzau popularizarea unei tinte perfecte pentru un hot. In cele 45 de minute ale emisiunii de duminica puteau fi identificate atat localizarea locuintei Romanitei Iovan, cat si o serie de obiecte de valoare care ar fi starnit interesul spargatorilor.
×