x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Cîțu anunță simplificarea ajutoarelor pentru persoanele care au suferit de pe urma inundațiilor

Florin Cîțu anunță simplificarea ajutoarelor pentru persoanele care au suferit de pe urma inundațiilor

20 Iun 2021   •   17:04
Florin Cîțu anunță simplificarea ajutoarelor pentru persoanele care au suferit de pe urma inundațiilor
Sursa foto: Lucian Alecu

Premierul Florin Cîțu anunță o Hotărâre de Guvern ce simplifică acordarea ajutoarelor pentru persoanele care au suferit de pe urma inundațiilor. „Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă, să mă asigur că ajung”.

„Aș vrea să anunț acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a spus acesta.

Într-o nouă teleconferință cu prefecții le-a cerut acestora să solicite de urgență orice fel de resurse suplimentare dacă au nevoie.

În acest moment sunt 77 de localități din 26 de județe și municipiul București afectate de vreme. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme. „Din păcate avem două decese confirmate și suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri”, a afirmat Cîțu.

Anul trecut, bugetul anual a fost de 5 milioane de lei, iar cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii sau persoane singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, 2.000 de lei dacă locuințele au fost afectate între 50 și 75% și 1.500 de lei daă au fost afectate între 25 și 50%. În plus, familiile care au avut decese au primit 5.000 de lei suplimentar.

„Acestea sunt sumele de unde pornim. Venim cu aceste decizii pentru a reduce timpul în care ajutoarele ajung la cei care au nevoie. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung. Nu ne jucăm cu acest lucru”, a declarat premierul.

În plus, Cîțu a spus că prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spațiu liber, mai ales în zonele unde există alerte Cod portocaliu și roșu și să îi informeze despre riscurile la care se expun: „Trebuie să fim foarte atenți aici. Evenimentele pot fi amânate, reprogramate sau anulate. Prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii, să le spună riscurile la care se expun. Avem și proteste și evenimente sportive, manifestări religioase".

Mediafax

×
Subiecte în articol: florin citu ajutoare inundatii