x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corina Crețu, despre PNRR: Este incoerent, nerealist și netransparent. E doar vârful icebergului

Corina Crețu, despre PNRR: Este incoerent, nerealist și netransparent. E doar vârful icebergului

11 Iun 2021   •   19:30
Corina Crețu, despre PNRR: Este incoerent, nerealist și netransparent. E doar vârful icebergului

Europarlamentarul Corina Crețu spune, despre criticile aduse de Comisia Europeană PNRR-ului, că sunt binevenite pentru că urmăresc să îndrepte greșelile făcute de Guvernul României, însă „criticile majore sunt acelea că PNRR-ul trimis este incoerent, nerealist și netrasparent”

„Criticile pe care le-a adus Comisia Europeană PNRR-ului sunt bine întemeiate și, până la urmă, binevenite – pentru că urmăresc să îndrepte greșelile făcute de Guvernul României în acest document. Pentru că e vorba de sume foarte mari, e firesc să existe o rigurozitate foarte mare la Bruxelles privind modul în care urmează a fi cheltuiți banii. Criticile majore sunt acelea că PNRR-ul trimis de Guvern este incoerent, nerealist și netransparent”, spune europarlamentarul Corina Crețu.

Ea explică faptul că PNRR-ul este incoerent pentru că pe parcursul documentului apar, pentru aceeași investiție, sume diferite.

„De exemplu, pentru renovarea secțiilor de terapie pentru nou-născuți se cer 80 de milioane euro, într-o formă a documentului, în alta apar 71 de milioane euro. La fel se întâmplă și la alte capitole: de exemplu, educație sau modernizarea infrastructurii feroviare. PNRR-ul României este nerealist pentru că multe sume sunt exagerate: de exemplu, sunt prevăzute 133.000 euro de persoană pentru un training. Mai mult, PNRR-ul este netransparent, pentru că nu reiese clar cum au fost făcute calculele, ce rată a schimbului valutar a fost folosită, nu există costuri detaliate, de multe ori nu sunt trimise documente justificative”, scrie, pe Facebook, Corina Crețu.

Europarlamentarul spune că Guvernul României a căzut acest prim examen și „e cu atât mai grav cu cât aceste critici încep de la lucruri foarte simple, de bază”.

„Mă tem că aceste critici sunt doar vârful icebergului și că, în următoarea perioadă, vor fi multe alte probleme identificate în PNRR. Din păcate, cred că devine din ce în ce mai clar de ce Guvernul României a recurs la lipsa de transparență - pe care, așa cum știți, eu am criticat-o constant. Se pare, însă, că aceeași opacitate pe care Guvernul a practicat-o în țară, a fost aplicată și în raport cu Comisia Europeană”, a mai spus Corina Crețu.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari, a declarat, joi seara, la emisiunea STIU, de la Aleph News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, după ce Comisia Europeană a transmis zeci de observații.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Antena 3 că documentul PNRR prezentat de România a fost desființat de specialiștii Comisiei Europene. Ciolacu a vorbit despre rușine și despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a arătat într-o postare pe Facebook că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins și nu a fost retrimis de Comisia Europeană, caracterizând informațiile apărute drept fake news.

Mediafax

×
Subiecte în articol: corina cretu