x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anunţ de ultimă oră de la Patriarhia Română: Pelerinajul de Sf. Dumitru va avea loc în condiții speciale

Anunţ de ultimă oră de la Patriarhia Română: Pelerinajul de Sf. Dumitru va avea loc în condiții speciale

22 Oct 2020   •   14:43
Anunţ de ultimă oră de la Patriarhia Română: Pelerinajul de Sf. Dumitru va avea loc în condiții speciale

UPDATE Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, din perioada 25-27 octombrie 2020, are loc anul acesta în condiţii diferite, impuse de restricţiile sanitare cauzate de pandemia Covid 19 din România, se precizează într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română.

    Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizată de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfăşura anul acesta în condiţii de maximă precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă specială în care se află acum municipiul Bucureşti.

    Credincioşii din municipiul Bucureşti care vor dori să se închine în zilele respective la Sfintele Moaşte, o vor putea face în următoarele condiţii:

    - accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

    - pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;

    - pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;

    - se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;

    - voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

    În contextul pandemiei, de care suntem cu toţii conştienţi şi în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate următoarele măsuri speciale:

    - renunţarea la procesiunea "Calea Sfinţilor" la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;

    - reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;

    - reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie);

    - protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

    Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul :

    Duminică, 25 octombrie 2020, la ora 7.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian - Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

    Luni, 26 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

    Marţi, 27 octombrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

    Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la sfintele slujbe oficiate în perioada 25-27 octombrie 2020 la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maximum 200 de persoane.

    Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie 2020 după închinarea ultimului credincios.

    Pentru a răspunde dorinţei credincioşilor din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a fi părtaşi la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Televiziunea şi Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare toate slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală.

Stire intiala Comandamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Guvernului României a decis să permită organizarea pelerinajului de Sfântul Dumitru în Capitală, scrie Antena3.

"Evenimentul are loc în condiţii excepţionale de protecţie, între 25 - 27 octombrie, cu acces doar pentru cei din municipiul Bucureşti", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Patriarhia Română a transmis astăzi un document în care este descris planul de organizare al evenimentului. Potrivit documentului, credincioșii vor sta la un singur rând, acolo unde vor păstra distanța de 1,5 m.

Totodată, la slujbe vor participa simultan doar un număr de 200 de persoane care vor fi așezate pe scaune amplasate în aer liber la o distanță de 1,5 m.

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir pe 26 octombrie, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Catedrala Patriarhală din Bucureşti păstrează moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Sfintele moaşte au fost primite de la generalul Petru Saltâcov. În 1786, moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate într-o raclă de lemn, îmbrăcată pe alocuri în argint. Racla a fost confecţionată de Mitropolitul Grigorie al II-lea, spune Basilica.ro.

La picioarele Sfântului Dimitrie este gravată următoarea inscripţie:

Pentru evlavia şi dragostea Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, făcutu-s-a acest sicriu din argint, împodobit cum se vede, prin osteneala şi cheltuiala episcopului de Argeş Ghenadie II şi a câtorva buni creştini, ca să fie pomenirea urmaşilor, care, văzând aceasta, să se îndemne să facă şi ei alte fapte mai măreţe şi folositoare neamului românesc. Acest sicriu s-a făcut în în zilele Măriei Sale Carol I, viteazul domn al românilor, anul mântuirii 1879, luna decembrie, fiind ministru al cultelor dl. Vasile Boerescu, când s-a predat acest sicriu.

×
Subiecte în articol: pelerinaj Sf. Dumitru