x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Prim ajutor pe pârtie: sfaturi de la Salvamont

Prim ajutor pe pârtie: sfaturi de la Salvamont

de L. Budin    |    29 Dec 2020   •   12:19
Prim ajutor pe pârtie: sfaturi de la Salvamont

Pentru că sezonul sporturilor de iarnă a debutat cu un număr îngrijorător de accidente, Salvamont România vine cu câteva sfaturi utile pentru cei care sunt martori la un astfel de eveniment, pe pârtie. Şi turiştilor care se aventurează pe cărări de munte li se distribuie fluturaşi, cu măsuri care pot preveni situaţiile periculoase.

Prin structurile sale judeţene şi locale, Salvamont România e prezent în staţiunile turistice atât de frecventate în preajma Sărbătorilor. Zilnic, 500 de salvatori montani sunt pe teren – şi nu duc lipsă de activitate. Doar săptămâna trecută s-au înregistrat 200 de accidente pe pârtiile de schi.

Victima nu trebuie mişcată

Persoana care e martoră la un accident pe pârtie trebuie întâi să marcheze locul: la 4-5 metri în amonte, înfige în zăpadă schiurile încrucişate. Sună apoi la 112 sau la Dispeceratul Naţional Salvamont (0725.826.668). Accidentatul trebuie mişcat din loc doar dacă se află într-o situaţie care îi pune viaţa în pericol – fiindcă e posibil să prezinte un traumatism al coloanei vertebrale, ceea ce necesită imobilizare şi transport adecvat. Victima trebuie să fie acoperită cu haine sau cu folie izotermă de supravieţuire.

Garou, masaj cardiac

Dacă victima e inconştientă, trebuie să i se deschidă căile aeriene (fără a i se bascula capul pe spate). Dacă nu respiră, persoana care acordă primul ajutor trebuie să efectueze un masaj cardiac extern, în ritm de 100 de compresii/minut. Din cauza pericolului infectării cu SARS-CoV-2, rămâne la latitudinea salvatorului dacă face sau nu respiraţie gură la gură, raportul fiind de două ventilaţii la 30 de compresii toracice. Când victima e conştientă, se verifică dacă e coerentă în exprimare. În caz de hemoragie abundentă, se aplică un garou deasupra leziunii (şi se anunţă Dispeceratul despre asta), evitându-se contactul cu sângele accidentatului. „Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale”, avertizează salvamontiştii.

Cel care acordă primul ajutor pune telefonul pe speaker, ca să poată urma indicaţiile primite de la dispeceratul medical

×