x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procuroarea care a reținut-o pe Mariana Rarinca mai vrea să stea 6 luni în funcția lui Kovesi

Procuroarea care a reținut-o pe Mariana Rarinca mai vrea să stea 6 luni în funcția lui Kovesi

de Ion Alexandru11    |    23 Feb 2021   •   06:52
Procuroarea care a reținut-o pe Mariana Rarinca mai vrea să stea 6 luni în funcția lui Kovesi

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este chemată, astăzi, să decidă dacă aprobă sau nu prelungirea delegării apropiatei Laurei Codruța Kovesi, procuroarea Carmen Damian, la conducerea Serviciului de Îndrumare și Control din Parchetul General. Anchetatoarea care a instrumentat, la plângerea fostei șefe a ÎCCJ, Livia Stanciu, dosarul împotriva Marianei Rarinca, pe care a și încătușat-o, ocupă această funcție, prin delegare, încă din luna august a anului trecut.

În 25 august 2020, procurorii din CSM luau act de solicitarea înaintată de șefa Ministerului Public, Gabriela Scutea, de numire, prin delegare, a lui Carmen Damian, de la DNA, la Parchetul General, pentru a ocupa funcția de șefă a Serviciului de Îndrumare și Control, de unde plecase chiar Laura Codruța Kovesi, delegată ea însăși de Augustin Lazăr, după ce a fost dată afară de la DNA. Conform Hotărârii Secției de Procurori a CSM nr. 813/2020, această solicitare fusese înaintată sub motivația că, din data de 10 august, acest post rămăsese vacant. La acel moment. Carmen Damian avea o vechime de 11 ani la Parchetul General, inclusiv la DNA, în funcții de conducere de șef de serviciu sau chiar de șef adjunct de secție. Potrivit articolului 57, alineatele 6 și 7 din legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, astfel de delegări se fac pentru o perioadă de maximum șase luni, cu posibilitatea prelungirii.

 

Apropiată a lui Kovesi și parteneră de anchete cu Horia Șelaru

Numai că, prin Hotărârea citată, membrii Secției de Procurori au decis să admită solicitarea Gabrielei Scutea și să o delege pe aceasta din urmă la conducerea Serviciului de Îndrumare și Control, începând cu 26 august 2020, însă nu pentru o perioadă mai mare de șase luni și până la ocuparea funcției respective prin numire, în condițiile legii. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, până în prezent. La începutul anului 2019, Carmen Damian, care a activat la DNA, a revenit în cadrul Parchetului General, de unde plecase la structura anticorupție, tot prin decizie a CSM. La acel moment, în sistem era vehiculată ipoteza conform căreia aceasta viza chiar șefia Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, deoarece, atunci, îi înceta mandatul lui Cristian Lazăr, cel care a instrumentat dosarul privind familia Iohannis. Carmen Damian a fost numită în calitatea sa de procuror anticorupţie, în data de 15 ianuarie 2014, prin Ordinul nr. 9/2014, emis de către Laura Codruţa Kovesi. Anterior numirii sale la DNA, Carmen Damian a activat, în perioada 22 iunie 2009 - 15 ianuarie 2014, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, chiar la Secţia de Urmărire Penală și Criminalistică, lucrând în mod direct cu alţi doi apropiaţi ai lui Kovesi, Este vorba despre celebrii Marius Iacob și Horia Valentin Şelaru – fost judecător al ÎCCJ, ieșit, recent, la pensie.

 

Cu ce se ocupă Serviciul de Îndrumare și Control

Structura la conducerea căreia se solicită prelingirea delegări pentru procuroarea Carmen Damian se ocupă cu exercitarea atribuțiilor de control ierarhic, în numele procurorului general și analizează plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii şefi direcții şi secții, precum şi plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel ori a soluțiilor dispuse de către aceştia, supuse controlului ierarhic al procurorului general, şi propun măsuri de soluționare. O altă atribuție a serviciului este acela de a analiza propunerile de acordare sau de retragere a avizului conform pentru lucrătorii poliției judiciare.

 

Carmen Damian, specializată în NUP-uri spectaculoase

Carmen Damian a instrumentat o serie de dosare vizând nume cu rezonanță. Spre exemplu, a avut în lucru dosarul misterioasei dispariții, în 2012, a fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta. Dispariție neelucidată nici până în prezent. În momentul în care s-a mutat la DNA, în 2014, procuroarea chiar lucra la acest dosar. Ea nu a venit în structura condusă de Laura Codruța Kovesi cu mâna goală, ci luând şi dosarul „Marta” cu ea. Tot pe vremea când activa la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, Carmen Damian a instrumentat şi dosarul privind schimbul de terenuri dintre Traian Băsescu şi Costel Căşuneanu, lucrând, atunci, sub directa coordonare a lui Valentin Horia Şelaru, fost şef de secție, un apropiat al lui Kovesi şi numit de Băsescu direct judecător la Înalta Curte de Casație şi Justiție. În dosarul lui Băsescu, Carmen Damian a dat NUP, pe motiv că nu există probe privind infracțiunea de spălare de bani sau pentru dare de mită. Carmen Damian este procurorul care l-a anchetat pe Victor Ponta într-un dosar deschis pe o plângere care viza participarea fostului premier, „fără drept”, la Consiliul European din 28 iunie 2012. La DNA, însă, dintr-un procuror specializat în NUP-uri, Carmen Damian a intrat în forță pe zona dosarelor făcute la comandă. Mai exact, împreună cu colegul ei Iulian Păncescu, Damian a reținut-o, în data de 10 iunie 2014, pe Mariana Rarinca, pentru că aceasta a îndrăznit să-i ceară Liviei Stanciu, pe atunci preşedintă a Înaltei Curți de Casație şi Justiție, să-i restituie o datorie.

×
Subiecte în articol: Carmen Damian