x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Două rachete au lovit avionul de pasageri doborât în Iran (media)

VIDEO Două rachete au lovit avionul de pasageri doborât în Iran (media)

15 Ian 2020   •   09:23
VIDEO Două rachete au lovit avionul de pasageri doborât în Iran (media)
Sursa foto: Red Crescent Society of the Islamic Republic of Iran

Avionul de tip Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborât în Iran pe 8 ianuarie, a fost lovit de două rachete lansate de la o bază militară din apropiere de Teheran, potrivit unor noi imagini video publicate marţi de cotidianul New York Times, relatează AFP.

Aceste imagini, înregistrate de o cameră video de supraveghere şi filmate cu un telefon mobil, arată traiectoria unui obiect luminos noaptea, apoi o explozie pe cer după aproape 20 de secunde.

Un al doilea obiect luminos este lansat zece secunde mai târziu din acelaşi loc, în aceeaşi direcţie şi explodează după zece secunde. Un minut mai târziu, o minge de foc a apărut pe scurt în partea de sus a ecranului.

 


New York Times încadrează în înregistrarea sa ceea ce prezintă drept cele două rachete şi avionul Boeing al companiei Ukraine International Airlines, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare cu 176 de persoane la bord care şi-au pierdut viaţa.

Aceste imagini sunt ''verificate'', subliniază cotidianul american. Ele explică ''de ce transponderul aeronavei a încetat să funcţioneze cu câteva secunde înainte de a fi lovit de o a doua rachetă'' şi că aeronava a reuşit să-şi schimbe traiectoria pentru a reveni la aeroport înainte de a se prăbuşi.

Imaginile au fost înregistrate, potrivit ziarului citat, de o cameră instalată pe acoperişul unei clădiri din apropierea satului Bid Kaneh, la 6 km de o bază militară iraniană. Satul este situat la aproximativ 30 km nord-vest de aeroportul internaţional din Teheran.

Anunţul accidentului a declanşată o furie populară împotriva regimului iranian, acuzat că a negat orice responsabilitate înainte de a admite o ''eroare umană''.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât ''din eroare'' avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, la scurt timp după ce decolase miercurea trecută din Teheran.

Tensiunea cronică dintre Iran şi Statele Unite s-a accelerat pe 3 ianuarie, odată cu eliminarea de către Washington a unui important general iranian, Qassem Soleimani, în Irak, urmată de represalii iraniene împotriva a două baze militare americane în Irak, pe 8 ianuarie, atacuri care au avut loc cu câteva ore înainte ca avionul Boeing să fie doborât.AGERPRES

×