x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit NATO la Bruxelles. Principala temă de discuție: securitatea cibernetică

Summit NATO la Bruxelles. Principala temă de discuție: securitatea cibernetică

14 Iun 2021   •   10:20
Summit NATO la Bruxelles. Principala temă de discuție: securitatea cibernetică

Liderii a 30 de țări se întâlnesc luni la Bruxelles, iar una dintre temele abordate va fi securitatea cibernetică. România va fi în mijlocul discuţiilor la summitul NATO.

După inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, România va mai face un pas important. Țara noastră va găzdui centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică. Iar importanţa acestuia a devenit şi mai mare după ce două companii mari americane au fost atacate de hackeri.

Colonial Pipeline şi JBS au plătit recompense să reobţină controlul asupra propriilor sisteme. Sunt suspectate grupări din Rusia pentru aceste atacuri, iar la summitul NATO se vor discuta aceste incidente. Înaintea întâlnirii de luni, Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe secretarul general al NATO.

„Vreau să fie clar. Cred că NATO este importantă pentru securitatea noastră, a tuturor. Şi noi suntem în NATO. Şi este esenţială pentru securitatea americanilor pe termen scurt şi lung”, a spus Joe Biden.

Când vine vorba despre atacuri cibernetice, mai ales dacă ţintele sunt americane sau ale aliaţilor, de cele mai multe ori sunt arătate cu degetul Rusia şi China. Lucru greşit, consideră ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

„Le-am spus omologilor noştri americani că vrem să vorbim despre asta, să stabilim reguli, să facem politici de stat. Internetul nu e grădina Kremlinului. Când vine vorba de dovezi, americanii nu au au prezentat nici măcar o singură dovadă”, a spus Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

Pandemia a dus la o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. Hackerii au ajuns să câştige mai mult decât companiile pe care le ţintesc. Astfel, dacă până acum strategia ţărilor membre NATO era de a investi miliarde de dolari în cheltuieli militare, securitatea cibernetică va fi pe primul plan în discuţiile de la Bruxelles.

„Într-o eră în care vedem o competiţie la nivel global trebuie să întărim NATO şi exact asta vom face la următorul summit de la Bruxelles”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis va participa luni, la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: NATO