x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA va reveni în OMS. Ce decizii va lua Joe Biden în prima zi de mandat

SUA va reveni în OMS. Ce decizii va lua Joe Biden în prima zi de mandat

de Giulia Anghel    |    20 Ian 2021   •   14:39
SUA va reveni în OMS. Ce decizii va lua Joe Biden în prima zi de mandat
Sursa foto: Hepta

În prima sa zi de mandat, președintele ales al SUA, Joe Biden, vrea să anuleze cel puțin 15 decizii luate de administrația Trump, printre care mai multe ordine ce privesc imigrația, schimbările climatice, dar și anumite decizii din politica externă, scrie Bloomberg.

Printre acestea se află oprirea construcției zidului de la frontiera cu Mexicul, revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris și în Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

Asistenții lui Joe Biden spun că noul șef de la Casa Albă va semna mai multe ordine executive încă din prima zi de mandat, urmând să fie luate și alte decizii în săptămânile următoare. Acestea vor include anularea așa-numitei „politici Mexico City”, care restricționează finanțarea federală pentru organizațiile ce oferă consiliere în materie de avorturi și revocă interdicția serviciului militar pentru transgenderii americani. Totodată, el va revoca interdicția de călătorie împotriva cetățenilor unor state musulmane și africane și va sista construcția controversatei conducte Keystone XL.

Dar președintele democrat va dispune și prelungirea unor dispoziții luate de predecesorul său, precum moratoriile asupra achitării împrumuturilor pentru studii, a evacuărilor și executărilor silite, acestea fiind destinate protejării populației în timpul crizei economice. 

Revenirea în Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Joe Biden vrea să reintroducă SUA în OMS, după ce Trump a decis ieșirea din această organizație, ca măsură de protest față de felul cum a gestionat pandemia de coronavirus. Președintele republican a acuzat conducerea OMS de partizanat cu China. 

Noul șef de la Casa Albă îl va desemna pe celebrul medic Anthony Fauci, expert în boli infecțioase, pentru a reprezenta SUA la ședința Comitetului Executiv al OMS.

Statele Unite sunt cel mai important contributor al OMS. 

Restricții din cauza pandemiei

Vor fi impuse restricții care vizează necesitatea de a purta mască și distanțare fizică în clădirile federale. Această decizie nu va avea însă un impact major deoarece multe birouri sunt deja închise și au fost deja implementate mai multe măsuri de siguranță. 

Biden va lansa, simultan, și acțiunea „100 Day Masking Challange”, prin care a promis vaccinarea a 100 de milione de americani în primele 100 de zile ale mandatului său. 

Prelungirea termenelor de evacuare și executare silită

Vor fi acordate facilități economice americanilor grav afectați de criza provocată de pandemie. Biden va cere agențiilor federale să prelungească termenele pentru evacuări și executări silite, cel puțin până la data de 31 martie 2021. Circa 20% dintre chiriași și 10% dintre proprietari au rămas restanți la plata ratelor bancare. Noua administrație va solicita astfel asistență suplimentară pentru americanii care au probleme în a-și achita aceste datorii, ca parte a planului de redresare economică în valoare de 1,9 miliarde de dolari, ce va fi înaintat spre aprobare Congresului SUA.

Împrumuturile pentru studenți

Totodată, vor fi luate măsuri pentru ușurarea poverii pe care o reprezintă împrumuturile pentru studii. Vor fi anulate dobânzile și va fi prelungit termenul de plată până la 30 septembrie 2021.

Readerarea la Acordul climatic de la Paris

Președintele democrat va continua eforturile administrației Obama de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv reintrarea în Acordul de la Paris. Acesta a fost negociat în perioada când Joe Biden era vicepreședinte, și impune statelor să reducă emisiile pentru a reuși să mențină o creștere a temperaturilor medii globale sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. 

Revocarea conductei Keystone XL

Vor fi revocate autorizațiile pentru proiectele care nu sunt de interes național, inclusiv conducta Keystone XL, care a fost respinsă de administrația Obama, dar pe care Trump a aprobat-o în a treia zi de mandat. Oficialii canadieni au avertizat deja ca vor protesta față de această decizie, premierul Justin Trudeau declarând că guvernul său „se va asigura că opiniile Canadei sunt ascultate și luate în considerare de către actuala administrație americană. ”

Standardele de combustibil și utilizarea terenurilor federale

Noul președinte va îndemna agențiile să ia în considerare revizuirea standardelor federale de economie de combustibil și de emisii pentru vehicule, aparate și construcții, după ce administrația Trump a căutat să reducă cerințele, numindu-le excesiv de împovărătoare sau costisitoare pentru întreprinderi și consumatori.

Biden va cere, de asemenea, ca Departamentul de Interne să revizuiască proprietățile federale protejate, ale căror dimensiuni au fost reduse sau deschise pentru uz comercial în timpul președintelui republican, adesea la cererea companiilor energetice. El vrea să emită un moratoriu temporar pentru toate activitățile de închiriere de petrol și gaze naturale din Zona protejată a Articii.

Revizuirea agendei de reglementare a lui Trump

Va fi luată în calcul revizuirea a circa 100 de ordine ale administrației Trump, Joe Biden vrând să ia măsuri pentru ajutorarea americanilor defavorizați. 

Oprirea construcției zidului de la granița cu Mexicul

Este de așteptat ca noul președinte democrat să anuleze starea de urgență națională de la granița cu Mexicul, oprind finanțarea pentru construcția zidului. Trump a decis ridicarea sa și simbolizează represiunea pe care fostul șef de la Casa Albă a început-o împotriva imigranților ilegali. Fondurile pentru zid au fost preluate din bugetele de construcții militare și anti-stupefiante.  Și traficul de droguri a fost motivul pentru care Donald Trump a decis construcția acestuia.

Ridicarea interdicțiilor de călătorie

Va fi anulată interdicția de călătorie impusă cetățenilor din mai multe state din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa, majoritatea cu populații musulmane, pe care Trump le-a considerat amenințări teroriste. 

Situația non-cetățenilor

Va fi oprit planul fostei administrații de excludere a persoanelor fără acte din recensământul decenial, o schimbare care ar putea afecta modul în care sunt repartizate locurile din Congres și voturile în Colegiului Electoral pentru următorii 10 ani. Steven Dillingham, directorul Biroului de recensământ și-a anunțat demisia în această săptămână, pe fondul criticilor din partea Biroului inspectorului general pentru recensământ, care a constatat că trebuie emis un raport fără reguli clare cu privire la modalitatea de numărare a oamenilor care nu dețin acte.

Biden intenționează să abroge și un ordin executiv al lui Trump, care a încercat să nu ia în considerare persoanele  care trăiesc pe teritoriul SUA fără acte și a întrerupt finanțarea așa-numitelor jurisdicții sanctuare, nepermițând poliției să coopereze cu imigrația.

Noul președinte va încerca să consolideze programul care oferă protecție împotriva deportării imigranților ajunși ilegal în țară, atunci când erau copii, astfel încât să nu fie deportați. Trump a încercat să deruleze acest proiect, crezând că acesta îi va oferi o pârghie în negocierile cu Congresul SUA privind o revizuire a legilor imigrației.

Protejarea liberienilor care au fugit în SUA din cauza războiului civil

Biden va extinde până în iunie 2022 amânarea deportării pentru liberienii care locuiesc în SUA, în cadrul unui program vechi de două decenii, conceput pentru a oferi un refugiu sigur persoanelor care și-au părăsit țara din cauza războiului civil. Trump a încercat să elimine protecția acestora, argumentând că actualele condiții din Liberia s-au îmbunătățit. 

„Revizuirea echității rasiale” pentru întregul guvern

Va fi revizuită întreaga administrație pentru a se ține cont de „echitatea rasială”, condusă de directorul Consiliului de Politică Internă, Susan Rice. Aceasta va solicita fiecărui departament și agenție să efectueze o anchetă pentru a se vedea dacă politicile sale dezavantajează grupurile demografice. Biroul de Management și Buget va aloca mai echitabil resursele federale. "Președintele ales a promis că va scoate rasismul sistemic din instituțiile noastre", a spus Rice.

Închiderea Comisiei din 1776

Joe Biden va inversa eforturile lui Trump care au interzis formarea în domeniul diversității a lucrătorilor federali și va elimina Comisia din 1776 - un proiect creat de fostul președinte, anul trecut. Acesta nu dorea ca studenții americani să învețe rolul fundamental pe care l-a avut sclavia în crearea statului. Comisia Trump a transmis, zilele trecute, propria sa versiune a istoriei fondării națiunii.

Măsuri împotriva discriminării

Noua administrație va semna un ordin executiv care interzice discriminarea la locul de muncă din cauza identității de gen și orientare sexuală.

Reguli de etică pentru reprezentanții politici

Biden va implementa noi reguli de etică pentru politicienii care vor ocupa posturi în administrație.

 

 

 

 

 

 

×